Stretli ste dnes ľudí s dvomi rozdielnymi ponožkami? Týmto gestom vyjadrujú podporu ľuďom s Downovým syndrómom


Foto: Stretli ste dnes ľudí s dvomi rozdielnymi ponožkami? Týmto gestom vyjadrujú podporu ľuďom s Downovým syndrómom Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Svetový deň Downovho syndrómu mnohým ľuďom práve dnes pripomína, že zdravotné postihnutie nie je prekážkou v tom, aby žili kvalitný a šťastný život. Oslavujeme ho každoročne 21. marca a dátum rozhodne nie je náhodný.

Downov syndróm je genetické ochorenie, ktoré je spôsobené nadmerným počtom 21. chromozómu. Najčastejšie vzniká nesprávnym delením buniek, keď sa vytvorí nadbytočná kópia chromozómu a namiesto dvoch vzniknú rovno tri chromozómy. Odborníci tento jav nazývajú trizómia. Všimli ste si tie čísla? 21 a 3 – preto 21. 3.

Nadpočetný chromozóm je zodpovedný za typické fyzické črty dieťaťa a mentálnu retardáciu v rôznej miere. Dôležité je však poznamenať, že toto genetické ochorenie vzniká náhodne, spontánne a nedá sa predvídať. Na Slovensku sa ročne narodí asi 45 detí s Downovým syndrómom.

Mnoho ľudí si v tento deň obúva rozdielne ponožky, ktoré spolu na prvý pohľad nesúvisia a líšia sa farbou, vzorom či veľkosťou. Tento kus odevu bol symbolicky vybraný preto, lebo pri troche fantázie pripomína tvar chromozómov. Tým dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí, ale aj to, že ich podporujeme a ich inakosť chápeme a akceptujeme.


Svetový deň Downovho syndrómu podporila aj Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline. Zdravotníci i pacienti z ambulantnej časti fyziatrie a rehabilitácií, novorodeneckého oddelenia, anestéziológie a intenzívnej medicíny či oddelenia sociálnej starostlivosti sa taktiež rozhodli zapojiť do ponožkovej výzvy. 

Pridať sa k nim môžete aj vy a a na znak rešpektu a spolupatričnosti s ľuďmi s Downovým syndrómom si môžete počas dnešného dňa obuť dve rozdielne ponožky. S fotografiou sa môžete pochváliť aj v komentári pod článkom. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu