Predali ste či prenajali nehnuteľnosť v roku 2022? Nezabudnite na daňové priznanie


Foto: Predali ste či prenajali nehnuteľnosť v roku 2022? Nezabudnite na daňové priznanie Foto: pixabay.com

Blíži sa koniec marca a v prípade, že ste v minulom roku predali alebo prenajímali nehnuteľnosť, môže sa vás dotýkať povinnosť podať daňové priznanie a, samozrejme, aj zaplatiť dane.

Pri nehnuteľnostiach si ľudia často mýlia daň z nehnuteľností, ktorá sa priznáva do konca januára a platí sa na základe výmeru od príslušnej obce/mesta s daňou z príjmu z predaja nehnuteľnosti. Táto sa priznáva v daňovom priznaní do konca marca.

Kto má povinnosť podať daňové priznanie?

Ak ste dosiahli príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorý nebol oslobodený od dane v roku 2022, ste povinný zahrnúť tento príjem do daňového priznania. 

Ak ste prenajímali nehnuteľnosť v roku 2022, takýto príjem tiež (až na pár výnimiek) podlieha uvedenej povinnosti.

Ak ste dosiahli príjem, ktorý je oslobodený od dane, tento sa v daňovom priznaní neuvádza a nie je nutné ani podávať daňové priznania.

Pri predaji nehnuteľnosti je základnou podmienkou na oslobodenie od dane z príjmu doba jej vlastníctva. Ak ste súkromná osoba a vlastnili ste nehnuteľnosť viac ako 5 rokov, ste v prípade jej predaja oslobodený od dane aj v prípade, že ste jej predajom dosiahli zisk.

V prípade prenájmu u fyzickej osoby bez živnosti ste oslobodený od dane z príjmov do výšky 500 eur za príslušné zdaňovacie obdobie. 


Problematika oslobodenia od dane v prípade predaja aj prenájmu je ale komplexnejšia ako by sa mohlo zdať, a preto je dobré túto záležitosť riešiť s dobrým účtovníkom či daňovým poradcom. 

Bližšie informácie sú celkom podrobne spracované na webových stránkach Finančnej správy a nájdete ich na nasledujúcom odkaze: https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/zivotn/predaj-nehnutelnosti

Ak ste teda predávali či prenajímali v roku 2022, určite na túto povinnosť nezabudnite. V prípade, že by ste potrebovali v tejto oblasti poradiť, základnú konzultáciu vám rád poskytnem u nás v realitnej kancelárii Riešime bývanie.

Osobne vám prajem vysoké príjmy a nízke dane!


Ing. Ján Ratulovský
Riešime bývanie Žilina


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu