FOTO: Historické centrum Banskej Štiavnice zachvátil ničivý požiar, Ružomberok vyjadril mestu podporu


FOTO: Historické centrum Banskej Štiavnice zachvátil ničivý požiar, Ružomberok vyjadril mestu podporu
Galéria: 11 fotiek
Foto: HaZZ

V historickom centre mesta Banská Štiavnica dnes vypukol ničivý požiar, ktorý zasiahol niekoľko budov. Vedenie mesta Ružomberok vyjadrilo spriatelenému mestu podporu a solidaritu prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti.

Požiar pôvodne zachvátil strechu historickej stavby na ploche 400 metrov štvorcových. Napriek desiatkam hasičov zo širokého okolia, ktorí dlhé hodiny bojujú s plameňmi, sa požiar rozšíril aj na ďalšie objekty v centre Banskej Štiavnice. Na mieste bol kvôli obrovskému rozsahu požiaru založený riadiaci štáb.

Jedna z horiacich budov je domom, v ktorom väčšinu svojho života prežila láska a múza spisovateľa Andreja Sládkoviča Marína. V dome zároveň sídlila Banka lásky, trezor tvorený z veršov básne Marína, kde svoje symboly lásky uchovávali ľudia z celého sveta.

Predstavitelia mesta Ružomberok, ktoré s Banskou Štiavnicou spájajú vzácne pamiatky, vyjadrili druhému mestu solidaritu a podporu. Tento rok obidve mestá slávia 30. výročie zápisu ich územia do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Vlkolínec bol spolu s Banskou Štiavnicou a jej technickými pamiatkami do zoznamu zapísaný v roku 1993.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu