V pondelok prestane platiť povinná 5-dňová izolácia COVID-19 pacientov, ľudia sa majú chrániť sami


Foto: V pondelok prestane platiť povinná 5-dňová izolácia COVID-19 pacientov, ľudia sa majú chrániť sami Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Ochorenie COVID-19 trápi Slovensko už niekoľko rokov. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky prijal rôzne opatrenia na zastavenie šírenia pandémie. Jedným z nich bola aj 5-dňová povinná domáca izolácia pozitívnych osôb.

Vyhláška, ktorá izoláciu nariaďovala, bude kompletne zrušená už budúci týždeň. Od pondelka 20. marca platia pre pacientov s COVID-19 rovnaké pravidlá, ako pre ľudí s inými akútnymi respiračnými ochoreniami. Dospelí aj deti budú v starostlivosti svojich ošetrujúcich lekárov.

„Ochorenie si v súčasnosti nevyžaduje povinnú izoláciu vzhľadom na aktuálne cirkulujúce varianty SARS-CoV-2 a na podiel ľudí, ktorí COVID-19 prekonali a/alebo boli kompletne zaočkovaní. Ochorenie COVID-19 sa tak v tomto smere dostáva na úroveň ostatných akútnych respiračných ochorení, pri ktorých sa ľudia chránia sami s ohľadom na vlastné zdravie, ale aj na ochranu zraniteľných skupín,“ uviedol Úrad verejného zdravotníctva SR.


Chorým nastavia liečbu ich obvodní lekári, ktorí rozhodnú aj o tom, či je osoba práceneschopná, prípadne či je dieťa spôsobilé navštevovať školu a kolektív. Pokiaľ bolo ochorenie COVID-19 osobe diagnostikované krátko pred 20. marcom, v pondelok pre ňu taktiež prestane platiť povinná izolácia.

„Treba veľmi dôsledne dodržiavať pokyny lekárov, teda liečiť sa doma v pokoji a brať do úvahy svoj zdravotný stav. Ak ste chorí, nechoďte do práce, školy či do iných kolektívov a iných verejných priestorov. COVID-19 je infekčné ochorenie a hoci domáca izolácia už nebude povinná, berte ohľad na svoje vlastné zdravie a na zdravie zraniteľných skupín,“ upozornil Úrad verejného zdravotníctva SR.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu