V žilinskej nemocnici liečia viac ako tisíc pacientov so zeleným zákalom ročne, dôležitá je prevencia


Foto: V žilinskej nemocnici liečia viac ako tisíc pacientov so zeleným zákalom ročne, dôležitá je prevencia Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Lekári a zdravotníci z celého sveta počas aktuálneho týždňa zvyšujú povedomie o druhom najčastejšom ochorení, ktoré spôsobuje nezvratnú slepotu. Je ním glaukóm, taktiež známy pod názvom zelený zákal. Do žilinskej nemocnice prichádza každoročne viac ako tisíc pacientov s touto diagnózou.

Najčastejším typom glaukómu je zelený zákal s otvoreným uhlom. Nebezpečný je najmä tým, že dokáže poškodiť niekedy až 40 % očného nervu bez toho, aby postihnutá osoba pocítila akýkoľvek prejav. Podľa oftalmologičky Kataríny Mojákovej sú preto kritické preventívne očné prehliadky, pri ktorých lekár zaznamená ochorenie v skorom štádiu, kedy je ešte možná jeho liečba.


„Hlavným rizikovým faktorom vzniku zeleného zákalu je vysoký vnútroočný tlak vedúci k zmenám na zrakovom nerve. Ochorenie sa vyskytuje u všetkých vekových skupín, najohrozenejšími sú ľudia po štyridsiatke, pacienti s rodinnou anamnézou, so zvýšeným vnútroočným tlakom, cukrovkou, cievnymi ťažkosťami či fajčiari. Pri neliečení môže viesť k výpadku zorného poľa a úplnému oslepnutiu,“ priblížila Lenka Záteková, hovorkyňa žilinskej nemocnice.


Pokiaľ je ochorenie zachytené oftalmológom v skorom štádiu, je možné ho liečiť pomocou očných kvapiek. Približne štvrtina pacientov, ktorí prichádzajú so zeleným zákalom do Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina, však potrebuje špecializovanú liečbu, akou je napríklad laserová operácia či mikrochirurgický zákrok. Pri liečení glaukómu pomáhajú aj niektoré druhy pohybu, ako aerobik, bicyklovanie či rýchla chôdza.

„U glaukómových pacientov je zrakový nerv omnoho citlivejší na zmeny nedokrvenia, preto sa neodporúča napríklad posilňovanie, pri ktorom sa aktivuje brušný lis, ani jóga. Cvičenia, pri ktorých je poloha hlavy nižšie ako poloha srdca, nie sú vhodné,“ upozorňuje Katarína Mojáková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu