Gymnázium v Kysuckom Novom Meste má viac ako 50-ročnú tradíciu. Teraz hrozí, že ho zrušia


Foto: Gymnázium v Kysuckom Novom Meste má viac ako 50-ročnú tradíciu. Teraz hrozí, že ho zrušia Foto: www.mojastredna.sk

V uplynulom týždni sa na verejnosti objavili obavy z možného zrušenia alebo obmedzenia činnosti Gymnázia v Kysuckom Novom Meste. Dôvodom by údajne mal byť nevyhovujúci stav budovy a s tým súvisiaca bezpečnosť študentov i pracovníkov inštitúcie.

O probléme informoval primátor mesta Marián Mihalda v príspevku a sociálnej sieti. „Pred chvíľkou mi bol doručený e-mail od zástupcov rady školy pri našom gymnáziu v Kysuckom Novom Meste. V texte sa rodičia a učitelia obávajú o ďalšiu existenciu školy,“ uviedol v príspevku s garanciou, že zrušenie gymnázia za žiadnych okolností nedovolí. 

Zriaďovateľom Gymnázia v Kysuckom Novom Meste je krajská samospráva, sídli však v priestoroch Základnej školy Kamence. Tie využíva bezplatne na základe zmluvy o výpožičke medzi mestom a Žilinským samosprávnym krajom, ktorá končí v júli tohto roka. Osud školy je preto formálne v rukách VÚC.

„My sme ponúkli dva varianty. Prvý je predĺženie výpožičky, a druhý variant je dlhodobý nájom od mesta pre VÚC, samozrejme za predpokladu, že gymnázium v našom meste bude aj naďalej prevádzkované,“ doplnil primátor mesta. 


O ďalšom postupe pri záchrane školy by mali rozhodnúť v piatok 17. marca na rokovaní s predsedníčkou žilinskej župy Erikou Jurinovou. „Pani predsedníčka si zobrala čas na rozmyslenie. Jeden z variantov bude totižto výhodnejší pri možnom čerpaní financií z eurofondov, aby škola mohla byť renovovaná a zveľaďovaná,“ doplnil primátor. 

Gymnázium Jesenského nadväzuje na tradície samostatnej Jedenásťročnej strednej školy v Kysuckom Novom Meste, ktorá vznikla v roku 1957 a od roku 1969 je zriadená ako gymnázium. Jej zrušením by región Kysúc prišiel o jedno z troch gymnázií, ktoré sa na tomto území nachádzajú. Študenti by tak museli za všeobecným vzdelávaním dochádzať do Žiliny alebo Čadce. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu