Žilinskí anestéziológovia odovzdali takmer 30-ročné skúsenosti s tracheostómiou lekárom z Malaciek


Foto: Žilinskí anestéziológovia odovzdali takmer 30-ročné skúsenosti s tracheostómiou lekárom z Malaciek Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s polilinikou Žilina

Anestéziológovia Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina odovzdali 9. marca 2023 svoje skúsenosti lekárom z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v Malackách, kde plánujú zaviesť výkon punkčnej perkutánnej tracheostómie. Tú žilinskí lekári realizujú už takmer tri desaťročia.

Vo štvrtok nás navštívili MUDr. Vasyl Marovdi a MUDr. Patrícia Jesná, ktorí si v praxi spolu s naším tímom vyskúšali prevedenie punkčnej perkutánnej tracheostómie. Dnes sme zároveň dostali skvelé správy priamo z Malaciek, že metódu sa im podarilo úspešne zrealizovať u prvých pacientov,“ uviedla FNsP Žilina v príspevku na sociálnej sieti.

Štvrtkovú tracheostómiu u dvoch pacientov vykonal tím lekárov v zložení – MUDr. František Cisarik, MUDr. Mária Hrkľová, Bc. Miroslava Klanduchová, Renáta Remencová a diplomovaná sestra Zuzana Funtíková. 

Zaujímavosťou tohto zákroku je, že pacient ho nemusí absolvovať na operačnej sále. Skúsení lekári a sestry ho profesionálne zvládnu vykonať aj pri lôžku na oddelení, čím sa výrazne skracuje doba čakania a zároveň nie je potrebný ani presun pacienta.


Punkčná perkutánna tracheostómia možno pre laika vyzerá jednoducho, no ide o náročný výkon, pri ktorom hrozí viacero rizík,“ spresňuje FNsP a uvádza, že samotný zákrok pomáha priechodnosti dýchacích ciest. Potrebný je v prípade obštrukcie dýchacích ciest, pri pacientoch s trvajúcou poruchou vedomia, pri niektorých vrodených anomáliách, no do povedomia verejnosti sa dostal aj počas pandémie koronavírusu. 

Ďakujeme za perfektnú spoluprácu celému kolektívu oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny a predovšetkým za profesionálnu prácu, vďaka ktorej môžeme pomáhať pacientom na mimoriadne vysokej úrovni,“ uzavrela FNsP.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu