V žilinskej nemocnici počas zimy hospitalizovali neobvyklé množstvo detí s respiračným vírusom


Foto: V žilinskej nemocnici počas zimy hospitalizovali neobvyklé množstvo detí s respiračným vírusom Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Na pediatrickom oddelení žilinskej nemocnice hospitalizovali počas tohtoročnej zimnej sezóny omnoho vyšší počet detských pacientov s respiračným syncycliálnym vírusom, než je obvyklé. Informovala o tom Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti.

Najnáročnejším obdobím boli pre žilinskú pediatriu mesiace december 2022 a január 2023. Respiračný syncycliálny vírus bol na prelome rokov potvrdený až u 131 hospitalizovaných detí. Vo februári následne pribudlo ďalších 25 malých pacientov s týmto ochorením.

„Najčastejšou komplikáciou bol zápal priedušiek (103 detí), ale tiež zápal pľúc (22 detí) či zápal priedušničiek (17 detí). V decembri sme sa, žiaľ, stretli aj s prípadom 23-dňového bábätka, ktoré sme museli pre akútne respiračné zlyhanie a potrebu napojenia na umelú pľúcnu ventiláciu previezť na špecializované pracovisko,“ uviedla nemocnica.

Najmladší hospitalizovaný pacient mal pri príjme na oddelenie pediatrie iba 14 dní. Deti do dvoch rokov pritom tvorili viac než 70 percent hospitalizácií. Najstarší pacient s respiračnými ťažkosťami, ktorému sa potvrdila táto diagnóza, mal v dobe príjmu 14 rokov.

„Akokoľvek to znie ako novinka, nejde o žiadny nový vírus. Ide o sezónny vírus s top sezónou najmä od októbra do apríla. Spôsobuje respiračné ochorenia, veľmi rýchlo sa šíri, takže ho prekonajú takmer všetky deti už do veku 2 rokov. Nie všetky detičky majú to šťastie a prekonajú RSV s ľahkým priebehom. Môže mať veľmi nepríjemné až závažné následky a vyžadovať hospitalizáciu v nemocnici, dokonca na JIS alebo až s potrebou intubácie,“ priblížilo vedenie nemocnice.



Respiračný syncycliálny vírus najväčšmi ohrozuje choré detičky s ťažkými neurologickými diagnózami či vrodenými chybami srdca a pľúc. Obzvlášť nebezpečný je pre predčasne narodené deti, zasiahnuť však môže aj dospelé osoby. Prenáša sa predovšetkým kvapôčkovo, teda kýchaním, kašľom, ale aj pri rozprávaní či dotykom.

„U detí sa najčastejšie ochorenie začína príznakmi nádchy, nastúpiť môže dráždivý záchvatovitý kašeľ, horúčka môže i nemusí byť. Menšie deti zväčša prehĺtajú hlieny, čo môže vyústiť do zvracania po kašli a nechutenstva do jedla. V horšom prípade sa prejaví dušnosť, zrýchlené dýchanie, zaťahovanie medzirebrových priestorov, apnoe (prerušenie dýchania), premodrávanie pier alebo nechtov – hneď vyhľadajte lekára,“ upozornila nemocnica.

Vírus zväčša spôsobuje zápaly priedušiek, pľúc a priedušničiek. V niektorých prípadoch však môže byť aj bezpríznakový. Pokiaľ sa nakazí dospelý človek, choroba sa uňho môže prejaviť bolesťou hlavy, hrdla či nádchou. Ochorenie sa lieči predovšetkým symptomaticky.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu