Posledné nominácie súťaže Kniha Horného Považia sa prihovárajú knihomoľom každého veku


Foto: Posledné nominácie súťaže Kniha Horného Považia sa prihovárajú knihomoľom každého veku Foto: Krajská knižnica v Žiline

Krajská knižnica Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja zverejnila posledné nominácie 17. ročníka čitateľskej súťaže Kniha Horného Považia. Knihomoli mohli do 28. februára odovzdať nominačné listy a pomôcť tak svojmu knižnému favoritovi zažiariť medzi konkurenciou, ktorá je prostredníctvom témy či autora textovej alebo obrazovej časti spätá s regiónom Horného Považia.

Podmienkou vstupu do súťaže bolo pridelené ISBN. Všetky knihy boli následne rozdelené do dvoch súťažných kategórií, a to beletria a odborná literatúra, pričom o úspechu knižných diel môže čitateľská verejnosť rozhodovať už teraz. Kniha s najväčším počtom hlasov získa titul Kniha Horného Považia 2022.

Posledné a predchádzajúce nominácie nájdete nižšie a bližšie informácie k hlasovaniu nájdete v článku po kliknutí SEM.


BELETRIA:


Robert Barry
Preložil a prebásnil Ľubomír Feldek
Vianočný strom, čo si z lesa objednal pán Hron

Čo sa stane, keď je vianočný stromček až príliš vysoký? V tej chvíli nik netuší, že sa tým začína odvíjať sled rozkošnýchudalostí, ktoré vtiahnu do  príbehu všetkých obyvateľov lesa. Vianočná obrázková knižka, ktorú do slovenčiny majstrovsky preložil a prebásnil Ľubomír Feldek, rozveselí každého, kto miluje sviatočnú náladu, a zároveň umocní čarovnú atmosféru posledných dní roka.


Juraj Vojtáš
Ľadová legenda. Odvážne srdce. Hrdinovia Západného kráľovstva


Ľadová legenda je prvá kniha zo série Hrdinovia Západného kráľovstva. Dejovo predchádza dobrodružstvá štyroch kníh: Odvážne srdce, Kráľ bez trónu, Darca života a Jazdci nebies. Willov otec Marbog a pestún Brion sú ešte len mladí chlapci, žijúci v starobylom hrade severskej divočiny. Brion sa snaží získať uznanie otca, no Adair je stále na cestách a uzmieruje rozhádané kniežatá Západného kráľovstva. Ich pokojný život je ohrozený záhadným dravcom, útočiacim na sobie stáda.


Aňa Konrádová
Čobolievkovci


Hoci je knižka určená pre menšie deti v školopovinnom veku, siahnuť po nej sa nepochybne oplatí aj ich starším rovesníkom. Jej štrnásť úsmevných rozprávkových príbehov päťčlennej rodiny Čobolievkovcov, už od prvej stránky zaujmú neodškriepiteľným čarom všedného života a humorného sveta príhod. Knihu dopĺňajú ilustrácie Igora Cvacha.


Michal Legíň
Kedy stromy spievajú


Položili ste si niekedy otázku, ako si nažívajú stromy? Prečo sú tu? Ako dlho? Čo ich trápi, čomu sa tešia… Niektoré odpovede na tieto otázky sú ukryté na stránkach tejto knihy. Nájdete v nej veselé aj vážnejšie príbehy a dozviete sa, ako sa obyvatelia lesnej čistinky rozhodli osláviť päťsté narodeniny starého duba.


Zodpovedný redaktor: Katarína Kočutová
Kúzelné čítanie: Spievankovo


Vitajte v krajine  Spievankovo! Spievanka a Zahrajko si pre vás pripravili veľa krásnych piesní a prekvapení. V knižke ožije Macko Lacko, Žaba Gaba, Ježko Zmrzlinár a mnohí ďalší. Nový kamarát, záhadný Lišiak DaVinco, spôsobí veľký rozruch. Pridajte sa k nám v pátraní po záhadne miznúcich veciach.


Marek Adamov
Cyklokultúra

30 dní, 36 miest, 50 kultúrnych centier, 28 681 výškových metrov, 1798 kilometrov. V priebehu mesiaca a pandemickej dovolenky v roku 2021 sa Marek Adamov rozhodol navštíviť na bicykli nezávislé kultúrne centrá podobné tým našim v Žiline (Stanica a Nová synagóga). Cestopis vznikol na základe denných reportov cyklovýletu uverejnených na sociálnych sieťach každý deň s množstvom dokumentačných fotozáberov.


Eliška Hurná – Juraj Hurný ml.
Partizánska vražda v Rajeckej doline


Pani Eliška Hurná na sklonku svojho života zapísala, ako to vtedy bolo, keď prišla o svojho prvého manžela Františka Šandrika, riaditeľa hotela Veľká Fatra v Rajeckých Tepliciach, ktorého v septembri 1944 odvliekli a zavraždili partizáni. Jej syn Juraj Hurný uvedené svedectvo dopĺňa a rozširuje, opisujúc ďalšie roky rodinnej anabázy. Súčasťou vydania sú viaceré dokumentárne fotografie, ako aj priliehavé verše našich básnikov (Rudolf Dilong, Karol Strmeň, Jozef Varinský). Publikáciu uzatvára štúdia historika Martina Lacka s názvom Povstanie v Rajeckej doline (september 1944).


Radoslav Gazdík
NATIVE ART


Kniha predstavuje fotografie a básne Radoslava Gazdíka, ktorý  ako kňaz pôsobil vo farnostiach Pruské, Raková, Nitra, Veľké Rovné a Udiča. Je doplnená o spomienky priateľov na tohto výnimočného človeka.

ODBORNÁ LITERATÚRA:



Miroslav Židek
Tajomstvá malej násobilky


Miroslav Židek býva v Rajci a venuje sa teórii čísiel. Témou knihy sú nové pohľady na výpočty súčinov malej násobilky, z ktorých si môže čitateľ vybrať metódu výučby malej násobilky, ktorá mu najviac vyhovuje. Cieľovou skupinou, ktorým je kniha nápomocná sú predovšetkým učitelia malej násobilky, rodičia žiakov a samotní žiaci, ktorí sa ju učia.


Martin Furmanik
Rodičia slávnych


Kto nepozná Caesara, Alexandra Veľkého či Džingischána? Kto nepočul o Kolumbusovi, Skłodowskej či Einsteinovi? Všetci sme sa učili o Hitlerovi, Stalinovi a Karolovi Veľkom. Kto však boli ich rodičia? Je známe, že detstvo a výchova majú veľký vplyv na to, čo sa z detí stane v dospelosti. Inak tomu nebolo ani v prípade slávnych postáv histórie. Práve preto sa kniha pokúša ozrejmiť, aký vplyv mali na slávne deti ich rodičia.


Katarína Kendrová
Život v srdci drotárie.
Vplyv drotárstva na spôsob odievania v obciach Veľké Rovné a Dlhé Pole


Publikácia venovaná odevnej kultúre, sumarizuje poznatky získané priamym výskumom v teréne, štúdiom hmotných dokladov uložených v zbierkových fondoch Považského múzea, Slovenského národného múzea v Martine a tých, ktoré sa nachádzajú v súkromnom vlastníctve obyvateľov pochádzajúcich z oboch obcí. Textovú časť obohacuje rozsiahly súbor fotografií pôvodných odevných súčastí, dobových snímok zámožných majstrov a ich rodín, ale aj umeleckých vyobrazení drotárov.


Martin Lacko
Ministri prvej Slovenskej republiky (1939 – 1945) a miesta ich posledného odpočinku


Kniha prináša krátku biografiu jednotlivých ministrov a miesto ich posledného odpočinku ako napr. Ferdinand Ďurčanský, Štefan Haššík, Jozef Tiso a jeho brat Štefan Tiso.


Martin Decký, Milan Muška, Eva Remišová, Matej Brna, Daniela Ďurčanská, Dušan Jandačka, Peter Šimko
Mestské inžinierstvo, 1. diel


Druhé prepracované vydanie vysokoškolskej učebnice predstavuje komplexne riešiacu problematiku mestského inžinierstva s významným akcentom na udržateľné riešenia.  Autori zaradili do učebnice výber 7 architektov, ktorí podľa nich významne ovplyvnili mestské inžinierstvo súčasnosti.


Štefan Podolinský, Alexandra Podolinská
Kostoly a ich pohnuté osudy


Kniha je putovaním po miestach kde kedysi stáli nielen stredoveké, ale aj novoveké stavby kostolov či kaplniek, z ktorých niektoré dnes už nenájdeme. Autori sa podujali zmapovať mnohé z týchto lokalít a kniha je výsledkom ich niekoľkoročného bádania. Z obsahu vyberáme Kostol sv. Heleny v Stránskom, ktorý zničilo veľké zemetrasenie a už len spomienku na barokový Kostol sv. Martina v Terchovej, ktorý asanovali v roku 1980.


Ľubomír Kováčech
Hričov. Čriepky z časov dávnominulých


V knihe nájde čitateľ informácie o histórii Hričovského hradu a tiež o histórii obcí, ktoré patrili do Hričovského panstva.Dolný Hričov, Hlboké nad Váhom, Horný Hričov, Hričovské Podhradie, Paština Závada, Ovčiarsko, Peklina a Bytčianska /dnes Žilinská/ Lehota. Určite zaujmú kapitoly o drotárstve, vysťahovalectve aj o Veľkej vojne spolu so súpisom obyvateľov týchto obcí, ktorí sa vysťahovali za prácou, či zahynuli v 1. svetovej vojne. Kniha obsahuje aj spomienky pamätníkov a tiež zabudnuté kroje a ľudové tradície.

4. kolo nominácií:

3. kolo nominácií:

2. kolo nominácií:

1. kolo nominácií:



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu