V Žiline pomenujú ulicu po Jozefovi Repkovskom, významnej osobnosti histórie mestskej časti Bytčica


Foto: V Žiline pomenujú ulicu po Jozefovi Repkovskom, významnej osobnosti histórie mestskej časti Bytčica Foto: Facebook/Bytčica

Žilinskí poslanci odsúhlasili nový názov jednej z ulíc v žilinskej mestskej časti Bytčica. Pomenovanie dostane po Jozefovi Repkovskom, ktorý sa významne podieľal na historickom rozvoji obce, ktorá sa neskôr stala mestskou časťou Žiliny. Novopomenovaná ulica sa nachádza v lokalite nových ulíc pod parkom kaštieľa za ulicou Na stanicu.

Jozef Repkovský sa narodil v roku 1923 v obci Bytčica. Po oslobodení v roku 1945 sa spolupodieľal na založení futbalového klubu v Bytčici, kde zároveň aj hrával futbal a neskoršie sa stal predsedom TJ. O deväť rokov neskôr sa po voľbách do národných výborov stal predsedom miestneho národného výboru (MNV) v obci.

Jeho prvou veľkou stavbou v tejto funkcii bola výstavba kultúrneho domu za výdatnej pomoci všetkých obyvateľov. V obci organizoval mohutnú výstavbu rodinných domov, a hlavne dynamicky rozvíjajúcu sa priemyselnú výstavbu v katastri obce. V tom čase tu vznikli veľké podniky celoslovenského významu ako bol podnik ZVL, Severoslovenské tehelne, Žilinské mliekarne, Poľnonákup Považan a mnoho ďalších.


Počas pôsobenia vo funkcii pomohol riešiť v obci otázku stredného školstva, keď tu vzniklo stavebné učilište. Súčinnosť obce bola i pri vzniku oddelenia žilinskej nemocnice v budove bývalého Révaiovského a Kubelíkovského kaštieľa, kde bolo oddelenie psychiatrie. Vo funkcii predsedu MNV bol až do roku 1970, kedy sa Bytčica stala súčasťou Žiliny.

Jozef Repkovský zomrel v roku 2007 a pochovaný je spolu s manželkou Bernardínou na cintoríne v Bytčici.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu