Láska na liekoch, tajomný fjord a boj identít. Mestské divadlo Žilina prináša podmanivú ponuku jarných prázdnin


Foto: Láska na liekoch, tajomný fjord a boj identít. Mestské divadlo Žilina prináša podmanivú ponuku jarných prázdnin Foto: Robert Tappert

Mestské divadlo Žilina počas jarných prázdnin ožije trojicou zážitkových inscenácií. Či už by ste sa radšej stratili v umeleckom zážitku z neobvyklej lásky, v tichu opusteného fjordu alebo v mori identít, od stredy 1. marca do piatka 3. marca si prídete na svoje.

Prázdninovú šnúru začína v stredu 1. marca provokatívna inscenácia súčasnej hry Vedľajšie účinky, za ktorú jej autorka, Lucy Prebble, získala Cenu kritikov za najlepšiu hru. Unikátny príbeh lásky sa sústredí na bohémskeho Tristana a neistú Connie. Tí sa ako dobrovoľníci trpiaci depresiami rozhodli zapojiť do nemocničného pokusu.

Čím dlhšie sú v nemocnici a čím väčšie dávky antidepresív dostávajú, tým viac sa k sebe navzájom priťahujú a podnikajú spontánne akcie. Otázkou však zostáva, aké percento ich lásky je naozajstné a ako veľmi je ich správanie ovplyvnené liekmi? Režisér Michael Vyskočáni vytvoril osobitú atmosféru priestoru pomerne jednoduchými scénickými prostriedkami. 


Divadelný zážitok by si nemali nechať ujsť ani priaznivci podmanivej atmosféry opusteného fjordu, ktorú vo štvrtok 2. marca vykreslí hra Jona Fosse s názvom Niekto príde. Ide o scénickú báseň, v ktorej on a ona unikajú ďaleko od všetkých na osamotený fjord, kde si kúpili starý dom. Našli si nové miesto, kde môžu byť sami a zároveň spolu jeden v druhom. Zrazu však ženu prepadne silná predtucha, že niekto príde. A je to naozaj tak. 

Náhle sa objavuje predchádzajúci majiteľ ich domu a ako sám tvrdí, chce len vidieť, kto dom kúpil. Idyla vysnívaného pokojného prežitia dní na opustenom mieste dostáva trhliny. Inscenácia ponúka zážitok z minimalistického divadla v réžii Eduarda Kudláča.


Prázdninovú ponuku uzatvorí v piatok 3. marca predstavenie inscenácie hry Rolanda Schimmelpfenniga Deň, keď som ja už viac nebol ja, ktoré rozpráva o magickej premene skutočnosti. Čo sa stane, keď zrazu obyčajnú, rutinnú a monotónnu každodennosť vyvedú z rovnováhy dvojníci? Bežné ráno bežnej rodiny, večer je však všetko inak. Muž vstúpi do domu a pritom už sedí v kuchyni. Nikoho neprekvapí ani druhá Žena, ktorá vyjde z kúpeľne. Dvojníci sú úplne iní a predsa nápadne podobní.

Zdá sa, že muž a žena nikdy neboli šťastnejší. Doterajší rodinný život zrazu pôsobí ako niečo neprirodzené, chaotické. Začína sa hra nových identít a nových príležitostí, ktoré otriasajú rodinou. Rovnako ako identity postáv, prelínajú a prekrývajú sa aj časové roviny rozprávania. Kam sme ochotní vykročiť, aby sme spoznali naše vlastné ja? Ako bude pokračovať život obyčajnej rodinky žijúcej v malom dome na okraji mesta? 


Vstupenky na predstavenie si môžete kúpiť osobne v pokladnici Mestského divadla Žilina alebo online v sieti Ticketportal, pričom po zadaní kódu MDZILINA získate na tieto tri predstavenia 50 % zľavu. 

Miesto: Mestské divadlo Žilina
Dátum: 01.03.2023 - 19:00    03.03.2023 - 21:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok