K dopravnému ihrisku na Vlčincoch pribudnú autotrenažéry a vybavenie za 40-tisíc eur od Nadácie Kia Slovakia


Foto: K dopravnému ihrisku na Vlčincoch pribudnú autotrenažéry a vybavenie za 40-tisíc eur od Nadácie Kia Slovakia Foto: Mesto Žilina

Mestská polícia v Žiline sa okrem riešenia priestupkov či dohliadania na poriadok v meste venuje aj vzdelávaniu malých Žilinčanov o dopravných pravidlách. Na tento účel slúži detské dopravné ihrisko na sídlisku Vlčince, ktoré bude čoskoro vybavené modernými učebnými pomôckami.

Na nákup vybavenia dopravného ihriska na Nanterskej ulici, ktoré spravuje mestská polícia, získalo mesto Žilina grant od Nadácie Kia Slovakia vo výške 40-tisíc eur. Nové vzdelávacie pomôcky spravia praktickú výučbu omnoho zábavnejšou a interaktívnejšou.


„Nástrahy cestnej premávky, nové dopravné prostriedky na trhu, ako aj neustále rastúci počet dopravných nehôd a následkov na zdraví nás núti prijímať preventívne opatrenia,“ vysvetlil primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

Doteraz boli na dopravnom ihrisku a v pridruženej učebni vzdelávaní len žiaci prvého stupňa základných škôl. Mesto plánuje po zakúpení dvoch moderných autotrenažérov výuku rozšíriť aj na žiakov druhého stupňa a stredoškolákov. Do učebne, kde sa deti učia teóriu, pribudne interaktívna tabuľa s projektorom, prenosné dopravné ihrisko či dokonca okuliare, ktoré simulujú stav po požití alkoholu.


Mestskí policajti získali vo februári minulého roku nové pracovné zošity, ktoré žiakom prvého stupňa taktiež pomáhajú pri práci s teoretickými informáciami. Zošity do učebne zabezpečilo oddelenie bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

 „Referát prevencie Mestskej polície Žilina pripravil na školský rok 2023/2024 novú koncepciu výučby dopravnej výchovy na detskom dopravnom ihrisku. Podľa tejto koncepcie sa bude výuka pre deti prvého stupňa základných škôl realizovať kontinuálne od 1. po 4. ročník,“ priblížil náčelník mestskej polície Peter Mišejka s tým, že deti po absolvovaní vedomostného testu na konci získajú od polície preukaz cyklistu. 

„Dopravnú výchovu považujeme za dôležitú súčasť vzdelávania. Iniciatíva mestskej polície vytvorí atraktívne podmienky pre interaktívnu výchovu detí, ktorá prispeje k prevencii a ich bezpečnosti. Sme veľmi radi, že môžeme grantom prispieť na obstaranie moderných a praktických pomôcok,“ dodal správca Nadácie Kia Slovakia Tomáš Kováč.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu