V Žiline vznikne nová ulica pomenovaná po architektovi M. M. Scheerovi. Poznáte jeho stavby v centre mesta?


Foto: V Žiline vznikne nová ulica pomenovaná po architektovi M. M. Scheerovi. Poznáte jeho stavby v centre mesta?
Galéria: 5 fotiek
Foto: Register modernej architektúry oA HÚ SAV

V centre hlavného krajského mesta vznikne nová ulica pomenovaná po významnom slovenskom architektovi Michalovi Maximiliánovi Scheerovi. Rozhodli o tom žilinskí poslanci na zasadnutí Mestského zastupiteľstva v utorok 21. februára 2023. 

Navrhovaná ulica je v súčasnosti časťou ulice Andreja Kmeťa, prerušená ulicou Kálov. Nachádza sa na nej aj obytný dom postavený architektom Scheerom, ktorý patrí i v súčasnosti jeho rodine. Pomenovaním ulice si samospráva uctí pamiatku Čestného občana mesta.

Michal Maximilián Scheer projektoval viacero známych stavieb aj pre krajské mesto, preto je považovaný za významného tvorcu funkcionalistickej Žiliny. Poďme si priblížiť niekoľko z nich.

Pavlačový dom rímskokatolíckej farnosti, Vojtecha Spanyola 11

Budovu dala v roku 1931 postaviť rímskokatolícka farnosť ako chudobinec. Stavba stojí na nepravouhlom pôdoryse a je vložená do prudkého svahu medzi dvoma paralelnými ulicami. Môžeme na nej pozorovať známe atribúty modernej funkcionalistickej architektúry, ako sú dlhé pavlače, veľké nárožné presklenie či kovové rúrkové zábradlia. Od deväťdesiatych rokov 20. storočia dom obývajú rádové sestry.

Galéria: 5 fotiek

Finančný palác, Hodžova 11

Budova finančných úradov stojí od roku 1931 na zužujúcej sa rohovej parcele v centre Žiliny. Jej pôdorys pozostáva z dvoch krídel, ktoré tesne sledujú uličnú čiaru. Na nároží je polvalcové presklené schodisko tvoriace dominantu objektu. Stavba patrí k najlepším dielam architekta Scheera a objavuje sa na nej preňho charakteristická jednoduchosť a ľahkosť. V objekte sa nachádzajú kancelárske priestory.


Galéria: 5 fotiek

Obchodný dom Hustý, Národná 27

Štvorpodlažný obchodný dom stojí v historickej uličnej štruktúre. Stavba bola postavená v roku 1947 a v súčasnosti sú v nej prevádzkované obchody a služby. Vstup do objektu zvýrazňujú veľkoplošné výkladné skrine. Telo stavby odzrkadľuje v plnej miere požiadavky funkcionalistickej estetiky.

Galéria: 5 fotiek

Obytný a obchodný dom Grossmann, Pivovarská 2

Obytný dom s predajom v prízemí je situovaný v centre mesta v bezprostrednej blízkosti budovy mestského divadla. Kompozícia stavby je podriadená jej špecifickej exponovanej polohe a razantné členenie hmoty dodáva domu konštruktivistický charakter. Stavba bola postavená v roku 1929 a momentálne je taktiež využívaná na účely obchodu a služieb. 

Galéria: 5 fotiek

Štátna ľudová škola, Na Závaží 2

Škola je dvojkrídlovou budovou pôdorysného tvaru T s centrálnym vstupom. V prednom krídle sú učebne orientované do dvora, v zadnom sa nachádza telocvičňa. Budova sa vyznačuje prostým funkcionalistickým tvaroslovím. Postavená bola v roku 1933 a v súčasnosti v nej sídli základná škola a Gymnázium Kráľovnej pokoja. 

Galéria: 5 fotiek




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu