Žilina zvyšuje poplatky za materské školy a školské kluby detí, ceny vzrastú o 25 až 50 percent


Foto: Žilina zvyšuje poplatky za materské školy a školské kluby detí, ceny vzrastú o 25 až 50 percent Foto: ilustračné/Mesto Žilina

Žilinskí mestskí poslanci v utorok 21. februára na svojom prvom tohtoročnom zasadnutí rozhodli o zvýšení poplatkov za materské školy, školské kluby detí, základné umelecké školy či centrá voľného času.

Podľa hovorkyne mesta Barbory Zigovej takto samospráva reaguje na zvyšovanie cien energií a na dopady vládnych opatrení. Zmeny sa dotknú mesačných poplatkov v školách a v školských zariadeniach z dôvodu nárastu prevádzkových nákladov.

„Navýšenie poplatkov sme pripravovali veľmi citlivo a pragmaticky, pričom sme ho dôsledne odkomunikovali s riaditeľmi škôl a školských zariadení. Vychádzali sme pri tom aj z poplatkov iných krajských miest na Slovensku a musíme konštatovať, že náš návrh je konzervatívny a naozaj ústretový voči našim občanom,“ vysvetlil primátor Žiliny Peter Fiabáne.


Žilinčania po novom zaplatia za materskú školu 25 eur, teda o 5 eur viac ako v súčasnosti. Poplatok na školský klub detí vzrástol zo súčasných 10 eur na 15 eur. Zvýšili sa tiež príspevky na základnú umeleckú školu (ZUŠ) a centrum voľného času (CVČ), ktoré sa nemenili od roku 2019.

Poplatok za dieťa do 25 rokov v CVČ porastie z aktuálnych 20 eur na 25 eur a poplatky v ZUŠ sa zvýšia od 2 do 5 eur v závislosti od stupňa štúdia a formy vyučovania. Pri školských obedoch vzrastie poplatok z 15 centov na 20 centov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu