Dvaja muži uviazli na hrebeni Malej Fatry, nájsť sa ich podarilo vďaka presným GPS súradniciam


Foto: Dvaja muži uviazli na hrebeni Malej Fatry, nájsť sa ich podarilo vďaka presným GPS súradniciam Foto: hzs.sk

Dvaja slovenskí muži vo veku 52 a 54 rokov sa v sobotu 18. februára vydali na snežniciach na hrebeň Malej Fatry. Tam ich však v popoludňajších hodinách zastihol silný vietor, ktorý výrazne zhoršil viditeľnosť. Keďže v uvedenej situácii neboli schopní postupovať ďalej, vyhľadali prostredníctvom Aplikácie Horskej záchrannej služby (HZS) pomoc.

Horskí záchranári tak mali k dispozícii ich GPS súradnice s presnosťou na 10 metrov. Turisti sa v tom čase nachádzali v oblasti Hromového, kde vyrazili od Chaty na Grúni. „Záchranári požiadali o mimoriadne spustenie lanovky a zo Snilovského sedla postupovali po hrebeni na lyžiach smerom k uviaznutej dvojici,“ uviedla HZS na svojom oficiálnom webe.

Po lokalizovaní dvojice záchranári mužov zateplili, poskytli im náhradné oblečenie a zohriali ich teplým čajom. „Keďže boli bez zranení, v sprievode záchranárov HZS boli schopní pokračovať a prísť do Snilovského sedla, odkiaľ boli všetci spoločne kabínkovou lanovkou dopravení do Vrátnej,“ spresnila HZS.

Turisti boli po náročnom zážitku ďalej prevezení do domu HZS v Štefanovej, kde sa im podarilo zotaviť a s plnými silami pokračovali už samostatne do ubytovacieho zariadenia. „Touto cestou sa chceme poďakovať prevádzkovateľovi strediska a zamestnancom lanovej dráhy za mimoriadne spustenie lanovky a pomoc pri záchrannej akcii,“ uzavrela HZS.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu