Bábkoherci zo Žiliny vás prevedú čarovným svetadielom, ktorý je symbolom rovnováhy medzi svetovými mocnosťami


Foto: Bábkoherci zo Žiliny vás prevedú čarovným svetadielom, ktorý je symbolom rovnováhy medzi svetovými mocnosťami Foto: Bábkové divadlo Žilina

Túžili ste niekedy podniknúť výpravu do ďalekých končín? Nechali ste sa niekedy viesť dobrodružstvom, aby ste spoznali najväčšie tajomstvá našej planéty, alebo si myslíte že viete o zákonoch prírody a prežitia všetko?

Bábkové divadlo Žilina uvádza premiéru incenácie A ako Antarktída, ktorá sa uskutoční v piatok 24. februára o 18:00. Bábkoherci tentokrát verejnosť do divadla pozývajú ako sprievodcovia. „Vezmeme vás na čarovný svetadiel, ktorý vyzerá ako z rozprávky, no pritom je skutočný. Svetadiel, na ktorého ľadových pláňach žije viac tučniakov ako ľudí,“ doplnil dramaturg Matej Truban. 

Scvénar vznikal pod rukami českého režiséra Jakuba Maksymova, námetom na inscenáciu mu bola rovnomenná knižka Davida Böhma. „Po prečítaní encyklopédie som sa inšpiroval tým, ako sa na Antarktídu ako na kontinent pozerá z mnohých uhlov pohľadu. A že na Antarktíde je schopný pomenovať množstvo globálnych tém,“ povedal režisér.

Antarktída je jediný kúsok sveta, ktorý nepatrí nikomu, nevlastní ho žiaden človek ani žiadna mocnosť. Je to ukážkový príklad dohody medzi všetkými jestvujúcimi krajinami a symbol toho, že nad všetkými nerovnosťami dokáže zvíťaziť myšlienka, ktorá spája; neutíchajúca túžba spoznávať svet, chrániť ho a uvedomovať si, že rovnováha medzi človekom a prírodou je krehká.


Inscenácia A ako ANTARKTÍDA „zozbierala rozumy“ z mnohých encyklopédií i dokumentárnych filmov. Inscenácia pracuje podľa dramaturga Mateja Trubana s formou lexikónu a jej poslaním je odovzdať detskému divákovi od sedem rokov najzaujímavejšie informácie z prostredia Antarktídy, ale i zákonov ako takých.

„Fakty a vedomosti rozhodne patria na divadelné dosky. Pomáhajú nám lepšie porozumieť svetu a procesom okolo nás. Sme si istí, že dosiaľ ste nedokázali oceniť dôležitosť lahodných lievancov, alebo ste sa nezamýšľali, akú strastiplnú cestu musia prejsť najpočetnejší obyvatelia tejto zeme - tučniaky,“ dodáva Truban.

Pre divákov prvého stupňa základných škôl tak môže byť návšteva tohto predstavenia nielen zážitkom, ale aj motiváciou zaujímať sa o svet a chrániť ho pred nepriaznivými vplyvmi, ktoré ho priamo i nepriamo ohrozujú.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu