Nový podchod z Národnej ulice skolaudujú až po dokončení modernizácie železničného uzla Žilina


Foto: Nový podchod z Národnej ulice skolaudujú až po dokončení modernizácie železničného uzla Žilina

Od začiatku februára 2023 je pre pešie osoby dočasne uzavretý podchod na Kysuckej ulici, kde v súčasnosti prebiehajú stavebné práce spojené s modernizáciou železničného uzla Žilina. Samospráva tak urobila po tom, ako sa podarilo vybudovať nový podchod spájajúci ulice Národna a Uhoľná.

Mnoho Žilinčanov sa voči tomuto postupu ohradilo. Dôvodom pritom malo byť predĺženie pôvodnej trasy, ale aj fakt, že novovybudovaný podchod nebol dosiaľ skolaudovaný. S otázkami ohľadom tohto dôležitého chýbajúceho úkonu sme sa preto obrátili na mesto, ale aj na zhotoviteľa prác, ktorý je za nové prepojenie ulíc zodpovedný.

Mesto Žilina je v prípade povolenia na uzávierku Kysuckej len povoľujúcim orgánom, nakoľko ide o miestnu komunikáciu. A keďže sme vydali povolenie na uzatvorenie podjazdu na Kysuckej ulici, apelovali sme na dodávateľa, aby prišiel s náhradným riešením prechodu chodcov z jednej strany na druhú,“ vysvetľuje hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Samospráva spresňuje, že toto riešenie bolo vynútené z dôvodu potrebného kompletného uzavretia železničného mosta v záujme bezpečnosti chodcov, a to aj pred kolaudáciou nového podchodu. K tej totiž dôjde až po úplnom dokončení modernizácie uzla Žilina a nie po ukončení prác na spomínanom objekte.


Po stavebnej stránke je nosná konštrukcia - tubus podchodu - ukončená a ostáva realizovať obklady, dlažby, osvetlenie, definitívny stav pre bezbariérový prístup (ktorý je riešený výťahmi a zdvíhacou plošinou) a zastrešenie výstupu na ul. Uhoľná,“ spresňuje Združenie pod Dubňom, ktoré zastrešuje komplexnú rekonštrukciu železničnej infraštruktúry v meste Žilina a jeho blízkom okolí.

Sprístupneniu podchodu verejnosti predchádzala aj technická obhliadka objektu, ktorej sa zúčastnili zástupcovia zhotoviteľa, objednávateľa a mesta Žilina. Zástupca samosprávy na tomto stretnutí pripomienkoval potrebu doplnenia provizórneho osvetlenia na výstupné schodisko na ulicu Uhoľná či núdzové osvetlenie.

Nezabudlo sa ani na požiadavku zabezpečenia nábehových rámp zabezpečujúcich bezbariérový prístup a údržbu chodníka na ulici Uhoľná. Keďže všetky pripomienky boli následne realizované, účastníci obhliadky mohli konštatovať, že podchod je schopný bezpečného užívania pre pešie osoby.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu