Kia Slovakia už 7 rokov prináša študentom stredných škôl praktické zručnosti formou duálneho vzdelávania


Foto: Kia Slovakia už 7 rokov prináša študentom stredných škôl praktické zručnosti formou duálneho vzdelávania Foto: ilustračné

Spoločnosť Kia Slovakia už od roku 2016 spolupracuje so strednými školami a umožňuje študentom rozvíjať svoje praktické zručnosti formou duálneho vzdelávania. Tento spôsob výučby prináša študentom okrem teórie aj praktické poznatky, čo spoločnosť vníma ako dôležitý krok k úspešnému uplatneniu absolventov a získavaniu kvalitných zamestnancov.

V aktuálnom školskom roku pokračuje Kia Slovakia v spolupráci s tromi školami: Strednou odbornou školou strojníckou, Kysucké Nové Mesto; Spojenou školou, Martin a Strednou odbornou školou elektrotechnickou, Žilina. Pre študentov duálneho vzdelávania je k dispozícii študijný program Mechanik špecialista automobilovej výroby, ktorý trvá 3 roky a poskytuje študentom hlbšie vedomosti a zručnosti v oblasti automobilovej výroby.

Nový štvorročný študijný program Autotronik umožní absolventom uplatnenie ako technik konštrukčného, technologického, montážneho a prevádzkového charakteru. Ďalším štvorročným odborom je Programátor obrábacích a zváracích strojov ako aj študijný program Mechanik elektrotechnik – automatizačná technika. Absolventi tohto odboru nájdu možnosť pracovného uplatnenia ako obsluha, zabezpečovanie servisu a riadenie silnoprúdových rozvodov strojov a zariadení spolu s programovaním automatov.

V Kia Slovakia sa tím 23 interných trénerov intenzívne venuje 47 študentom tretieho a štvrtého ročníka z troch partnerských škôl počas celého obdobia praktického vzdelávania. Ďalších 37 študentov prvého a druhého ročníka rozvíja svoje základné zručnosti na stredných školách, kde v odborných učebniach absolvujú aj prax.

„Počas štúdia žiaci získavajú teoretické vzdelanie, ale aj cenné skúsenosti v oblasti pracovných návykov a začlenenia sa do tímu. Majú príležitosť pracovať s najmodernejšími technológiami, ktoré sa učia ovládať a nastavovať. Takto nadobudnuté skúsenosti výrazne skracujú adaptačnú fázu, prinášajú lepšie mzdové podmienky a konkurenčnú výhodu našich absolventov pre uplatnenie sa na trhu práce,“ povedal Tomáš Potoček, hovorca spoločnosti Kia Slovakia.


Od roku 2016 bolo prijatých 168 talentovaných študentov, ktorí praktické skúsenosti získali priamo v priemyselnej výrobe. Tieto zručnosti im umožňujú nájsť si po ukončení štúdia prácu v oblasti automobilového priemyslu. Okrem toho študenti duálneho vzdelávania v Kia Slovakia ešte viac rozvíjajú svoje zručnosti vďaka kurzom a školeniam, ktoré im pomáhajú držať krok s najnovšími trendami a smerovaním v odvetví.

Duálne vzdelávanie využíva potenciál základných škôl a stredných odborných škôl na jednej strane a kvalifikovaných odborných tútorov na strane druhej. Tí sú pripravení študentom pomôcť dosiahnuť ich ciele a rozvíjať ich kariéru. Výrobné priestory sú miestom pre praktické školenia, kde študenti môžu získať reálne skúsenosti.

V základnej škole prichádza k rozhodovaniu medzi všeobecným a odborným vzdelávaním, pri ktorom je dôležité poskytnúť žiakom a ich rodičom dostatočné informácie a podporu pri rozhodovaní. Stredné školy čelia výzvam pri poskytovaní atraktívneho a kvalitného vzdelávania, ktoré rešpektuje individuálne potreby a schopnosti žiakov a zároveň zohľadňuje požiadavky trhu práce zabezpečiť, aby žiaci získali potrebné zručnosti pre svoju budúcu kariéru.

Stredná odborná škola strojnícka v Kysuckom Novom Meste už viac ako 70 rokov pripravuje žiakov pre prácu v strojárskom priemysle. Počas svojej existencie škola vychovala viac ako 10 000 odborníkov, ktorí pôsobia vo viacerých oblastiach hospodárstva.

„Duálny systém vzdelávania umožňuje nielen žiakom možnosť odborného a kariérneho rastu, ale prehlbuje aj spoluprácu medzi školou a firmami v nových témach ako je spoločný deň otvorených dverí, školenia, kurzy a pod. Veľkým úspechom spolupráce bola spoločná príprava a realizácia nového študijného odboru autotronik, ktorý sa už vyučuje na našej škole,“ povedal Ondrej Holienčík, riaditeľ Strednej odbornej školy strojníckej, Kysucké Nové Mesto.

Záujemcovia o duálne vzdelávanie v spolupráci s Kia Slovakia majú aktuálne možnosť sa prihlásiť do 26. marca priamo na tomto odkaze. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu