Žilinský kraj čakajú mrazivé noci, teploty môžu klesnúť až na mínus 20 stupňov Celzia


Foto: Žilinský kraj čakajú mrazivé noci, teploty môžu klesnúť až na mínus 20 stupňov Celzia Foto: pixabay.com

Zima na Slovensku udiera od piatkového (3. februára) intenzívneho sneženia v plnej sile. Výnimkou nie je ani Žilinský samosprávny kraj (ŽSK), kde sa teploty už niekoľko dní držia pod nulou. Tento trend majú potvrdiť aj nasledujúce dve noci.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre celý ŽSK výstrahy spojené s chladným počasím. Od 20:00 hod. dnešného dňa, stredy 8. februára, do 10:00 hod. zajtrajšieho dňa, štvrtka 9. februára, platí výstraha 2. stupňa pred nízkymi teplotami.

V okrese Žilina sa ojedinele očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -20 až -21 °C. Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch,“ uvádza SHMÚ.


Výrazné ochladenie potrápi ŽSK aj vo štvrtok 9. februára, keď o 22:00 hod. začne platiť výstraha 1. stupňa pred nízkymi teplotami, ktorá pominie až v piatok 10. februára o 10:00 hod. Teplomery počas noci môžu v tomto prípade ukazovať až 15 stupňov pod nulou. Výnimkou vo výstrahách je len okres Bytča, v ktorom sa očakáva výrazný pokles teplôt len počas noci zo stredy na štvrtok.

Aj napriek tomu, že očakávaný mráz nie je počas aktuálneho ročného obdobia zriedkavý, meteorológovia upozorňujú na riziko ohrozenia zdravia. Preto v prípade dlhodobejšieho pobytu vonku, zvážte výber vhodného, teplého odevu a buďte zároveň pozorní voči svojmu okoliu. Mnoho osôb totiž aj v takomto počasí zostáva v uliciach.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu