VIDEO: Ponad Vlčince lieta vrtuľník s ťažkým nákladom, nosí vzduchotechniku do novostavby na Obchodnej


Foto: VIDEO: Ponad Vlčince lieta vrtuľník s ťažkým nákladom, nosí vzduchotechniku do novostavby na Obchodnej
Galéria: 20 fotiek

Ponad žilinské sídlisko Vlčince dnes dopoludnia lieta vrtuľník s ťažkým nákladom. Jeho cieľovou destináciou je osemposchodová novostavba administratívnej budovy na Obchodnej ulici, ktorú realizuje žilinská firma Reinoo, a. s.

Napriek tomu, že pri výstavbe budovy bolo použitých niekoľko rôzne vysokých žeriavov, takýto spôsob premiestňovania ťažkých bremien nie je vždy bezpečný alebo efektívny. Objemné zariadenia vzduchotechniky s veľkou hmotnosťou preto aktuálne na strechu prináša vrtuľník.


Ten vzlieta z kopca pri univerzitnom kampuse Veľký diel, kde je náklad dočasne uložený. Vrtuľník sa do vzduchu prvýkrát vzniesol krátko po 10:00 hod. ráno a zatiaľ priniesol šesť kusov zariadení. Celkovo ich má dnes na streche administratívnej budovy pristáť dvanásť.


Jedna z najťažších súčastí má pritom vážiť približne 1,9 tony. Zariadenia budú v administratívnej budove zabezpečovať výmenu vzduchu. Ich kapacita umožňuje vymeniť až 120 000 metrov kubických vzduchu za hodinu.

Sú navrhnuté tak, že počas leta sa v nich prichádzajúci vzduch ochladzuje a v zimných mesiacoch naopak ohrieva. Teplo i chlad sa v tomto procese získavajú z odchádzajúceho vzduchu. Ľudia v budove tak nemusia neefektívne vetrať oknami ale o ich komfort pri práci sa postará prepracovaná technológia. 

Prelety vrtuľníka nijak neobmedzujú dopravu, vodičom však pripomíname, aby sa venovali riadeniu vozidla a nenechali svoju pozornosť odviesť prebiehajúcimi prácami.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu