Rosenfeldov palác patrí medzi ďalšie inštitúcie zo Žiliny, ktoré vydali pamätný 0-eurový suvenír


Foto: Rosenfeldov palác patrí medzi ďalšie inštitúcie zo Žiliny, ktoré vydali pamätný 0-eurový suvenír Foto: Facebook/Rosenfeldov palác

Zberateľské suveníry s nominálnou hodnotou nula eur sú jednou z aktivít, ktorých cieľom je podpora a propagácia turizmu v Európe. V súčasnosti ich je vydaných už viac ako 1000, pričom neustále pribúdajú nové. Jednou z ďalších inšitúcií, ktorá sa môže pýšiť zobrazením na takomto zberateľskom suveníre patrí žilinský Rosenfeldov palác. 

Netradičný suvenír s podobizňou paláca sa podarilo vytvoriť v spolupráci so žilinskou Novou synagógou. „Pri kúpe celého lístka na naše podujatia vám takúto bankovku v prípade záujmu podarujeme,“ uviedli pracovníci Rosenfeldového paláca v príspevku na sociálnej sieti. 

Prvé nula-eurové suveníry zobrazujúce pamiatky Žiliny boli vydané ešte v roku 2021. Vyobrazená na nich bola panoráma Katedrály, Burianova veža, ale aj Nová Synagóga či Budatínsky hrad. 


O niekoľko mesiacov neskôr suvenír vydala aj Žilinská univerzita v Žiline, ktorá sa pri príležitosti 70. výročia založenia školy rozhodla zobraziť secesnú budovu postavenú okolo roku 1912. Tá bude po aktuálne prebiehajúcej rekonštrukcii slúžiť ako centrum popularizácie vedy a techniky. 

Suveníry majú slúžiť ako pozvánka pre ľudí z celého Slovenska i zahraničia, aby sa vďaka svojej zberateľskej záľube dostali na miesta, kde sú vydané. Nová forma kultúrnej a poznávacej turistiky tak podporuje ďalšie destinácie, medzi ktoré sa pridal už aj Rosenfeldov palác v Žiline.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu