Pod náporom snehu sa pri Kuneradskom zámku zrútila 200-ročná lipa, jej drevo využijú umeleckí rezbári


Foto: Pod náporom snehu sa pri Kuneradskom zámku zrútila 200-ročná lipa, jej drevo využijú umeleckí rezbári Foto: Facebook/Zámok Kunerad

V blízkosti zámku Kunerad sa už od čias grófa Balestréma týčili dve Lipy, ktoré sú viditeľné aj na všetkých historických a súčasných fotografiách pamiatky. Obe dreviny majú za sebou už viac ako 200 rokov, počas ktorých boli tichými svedkami slávy, úpadkov aj znovuzrodení Kuneradského zámku.  

Nepriaznivé počasie, ktoré začiatkom februára zasiahlo aj Rajeckú dolinu však nenávratne poškodilo jednu z nich. „Jedna z líp nevydržala sobotný nápor snehu a vetra a zrútila sa len niekoľko metrov od zámku,“ informovali majitelia zámku v príspevku na sociálnej sieti. V tom čase sa, našťastie, v jej blízkosti nikto nenachádzal a jej pád nespôsobil žiadne ďalšie škody. 

S lipou však odchádza časť histórie zámku, ktorá bude pokračovať ďalej v inej etape. „Časť dreva plánujeme použiť na výrobu predmetov, ktoré budú neskôr vystavené v zámku,“ doplnili majitelia v príspevku s tým, že už čoskoro budú hľadať umeleckého rezbára. Práve drevo z lipy je totiž pre vyrezávanie najvhodnejšie najmä kvôli mäkkosti a dobrej spracovateľnosti. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu