FOTO: Kvôli požiaru budovy v Budatíne odpojili elektrické vedenie, pri hasení bola zranená jedna osoba


FOTO: Kvôli požiaru budovy v Budatíne odpojili elektrické vedenie, pri hasení bola zranená jedna osoba
Galéria: 14 fotiek

V pondelok 30. januára popoludní dostali žilinskí hasiči hlásenie o rozsiahlom požiari administratívnej budovy prislúchajúcej k vodojemu na Kysuckej ulici v žilinskej mestskej časti Budatín. Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiline neskôr zverejnilo detaily zásahu.

Požiar väčšej trojpodlažnej stavby na brehu rieky Váh, ktorá stojí len niekoľko metrov od akumulačnej nádrže na vodu, vypukol krátko pred 13:30 hod. poobede. Na miesto bolo vyslaných 22 profesionálnych hasičov zo stanice v Žiline a základne Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Žiline.


„Po príchode bolo zistené, že ide o požiar strechy a podkrovia trojpodlažnej budovy. Po vykonaní prieskumu hasiči začali s hasením požiaru z exteriéru za pomoci výškovej techniky. Bol vyrozumený dispečing SSE, ktorého pracovníci zabezpečili odpojenie blízkeho elektrického vedenia,“ priblížil hovorca žilinských hasičov Michal Kypus.

Požiarnici vyhľadali hydrantovú sieť a následne vytvorili hadicové vedenie popod koľajnice železničnej trate, ktoré privádzalo vodu z najbližšieho hydrantu. Na dopĺňanie vody využili aj plávajúce čerpadlo, ktoré umiestnili na hladinu blízkej rieky. 

Ohnisko požiaru sa podarilo lokalizovať až po 18:30 hod. večer. Hasiči následne pokračovali likvidovaním skrytých ohnísk, ktoré sa často nachádzali pod spadnutými trámami. Požiarnici preto museli postupne rozoberať stavebné konštrukcie v podkroví. Požiar sa im podarilo úplne uhasiť pred 21:15 hod. v noci.



Hasiči pre veľké zadymenie priestoru zasahovali s použitím autonómnych dýchacích prístrojov. Celkovo používali desať kusov požiarnej techniky. Počas hasenia plameňov došlo podľa Kypusa k zraneniu jednej osoby. Príčina vypuknutia požiaru zatiaľ nie je známa.

Hustý čierny dym a šľahajúce plamene prilákali pozornosť nielen obyvateľov Budatína, ale aj okoloidúcich motoristov. Viacerí preto spomaľovali alebo úplne zastavovali svoje vozidlá, čím blokovali premávku na estakáde. Na situáciu neskôr upozornila aj žilinská polícia prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti.

„Častokrát sa nájdu vodiči, ktorí pri spozorovaní akejkoľvek udalosti v cestnej premávke upriamia svoju pozornosť práve na danú udalosť. Ich záujem sa uberá nesprávnym smerom a nevenujú dostatočnú pozornosť svojej jazde. Zvedavci za volantom spomaľovali premávku práve vyhotovovaním fotografii. Opätovne zdôrazňujeme a vyzývame vodičov, aby sa plne venovali vedeniu motorového vozidla, dodržiavali bezpečný odstup od iných vozidiel a rešpektovali pokyny polície,“ upozornila žilinská polícia.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu