Žilinská župa chce tento rok opraviť cesty za viac než 25 miliónov eur a budovať nové cyklotrasy


Foto: Žilinská župa chce tento rok opraviť cesty za viac než 25 miliónov eur a budovať nové cyklotrasy Foto: Žilinský samosprávny kraj

Žilinský samosprávny kraj plánuje tento rok napriek zlej ekonomickej situácii rekonštrukcie ciest vo svojej správe, ktoré budú stáť viac než dvojnásobok financií použitých na tento účel v roku 2022. Umožniť by to mali finančné prostriedky získané z eurofondov, ktoré pokryjú väčšinu výdavkov.

Zatiaľ čo v priebehu uplynulého roka župa zariadila opravu komunikácií druhej a tretej triedy v celkovej hodnote viac než 11 miliónov a 506-tisíc eur, v tomto roku plánuje rekonštrukcie za viac ako 25 miliónov eur. Až 81% percent z týchto financií samospráva získa z európskeho operačného programu IROP, zvyšných 19% zaplatí z vlastného rozpočtu.

„Čaká nás náročné obdobie, ktoré so sebou prinesie najmä nedostatok vlastných finančných zdrojov na realizáciu projektov. V tomto smere sa budeme uchádzať najmä o prostriedky z eurofondov, v ktorých čerpaní sme boli aj doteraz veľmi úspešní,“ uviedla predsedníčka kraja Erika Jurinová.



Okrem opravy ciest plánuje župa investovať aj do techniky na cestnú údržbu či do rozšírenia integrovaného dopravného systému v regiónoch Kysuce a Horné Považie, ktorý bol spustený v roku 2022. Ďalším bodom v oblasti dopravy, kam poputujú finančné prostriedky, je budovanie nových cyklistických trás.

„V roku 2022 vybudovala župa cyklotrasy v dĺžke cca 9,2 kilometrov. V októbri 2022 sa začalo so stavbou vážskej cyklotrasy, úsek Považský Chlmec – Žilina, ktorého súčasťou je 180 metrov dlhý cyklomost ponad Váh. Cyklomost by mal byť hotový do konca tohto roka, dĺžka novovybudovanej cyklotrasy bude 1,3 kilometra,“ priblížila krajská hovorkyňa Eva Lacová.

Celková cena tejto stavby má byť podľa nej približne 4,3 milióna eur. Župa pripravuje aj projekty na vybudovanie ďalších úsekov Vážskej cyklotrasy, ktoré spoja napríklad Liptovský Mikuláš s Liptovským Hrádkom, Ružomberok s obcou Turík či Bytču s hranicou Trenčianskeho kraja. Pribudnúť by mal aj úsek trasy z Nezbudskej Lúčky cez Lipovec do Krpelian. Prostriedky na realizáciu cyklotrás zabezpečí župa z eurofondov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu