List od čitateľky: Nepoužívate na kruhových objazdoch smerovky? Prosím vás o to, aby ste začali


Foto: List od čitateľky: Nepoužívate na kruhových objazdoch smerovky? Prosím vás o to, aby ste začali Foto: Ilustračné foto

Žilinu križuje veľké množstvo miestnych aj štátnych komunikácií, ktoré sú počas pracovných dní pravidelne naplno vyťažené. Vozidlá prechádzajúce cez mesto sa stretávajú na križovatkách či kruhových objazdoch. Zatiaľ čo pri prechádzaní klasickými križovatkami väčšina vodičov dodržiava dopravné predpisy, pri okružných križovatkách disciplína motoristov častejšie upadá.

Najbežnejším problémom je nesprávne dávanie znamenia o zmene smeru jazdy, ktoré mätie ostatných účastníkov cestnej premávky. Pokiaľ motorista nezapne pravú smerovku pri opúšťaní kruhového objazdu, ostatní vodiči nevedia, či môžu bezpečne vojsť do križovatky a vytvárajú za sebou zbytočné kolóny.

Podľa zákona o cestnej premávke „znamenie o zmene smeru jazdy vodič nedáva pri vjazde do kruhového objazdu. Pri jazde po kruhovom objazde vodič dáva znamenie o zmene smeru jazdy, ak z takej križovatky vychádza.

V tesnej blízkosti žilinských okružných križovatiek sa nachádzajú aj priechody pre chodcov. Hrozby, ktoré prináša nesprávne používanie smeroviek na kruhových objazdoch, preto vidia aj peší účastníci cestnej premávky. Jedna z našich čitateliek dokonca napísala do redakcie list, v ktorom apeluje na zodpovednosť vodičov.


Znepokojenú Žilinčanku k tomuto kroku motivoval zvýšený počet nehôd v uplynulých mesiacoch, pri ktorých došlo ku kolíziám vozidiel s chodcami, ako aj vlastné nepríjemné zážitky na cestách. Mladá žena totiž pred dvomi rokmi začala namiesto jazdenia autom dochádzať do práce peši alebo na bicykli. Po ceste zo sídliska Vlčince do centra mesta má podľa vlastných slov dostatok času, aby si všímala správanie vodičov.


Jej list si môžete prečítať nižšie:

Každý jeden deň, keď som na ceste do kancelárie, musím prejsť cez jeden alebo dva kruhové objazdy pri obchodnom centre Atrium Dubeň. Nie som ten typ chodca alebo cyklistu, ktorý sa vrhá pod auto. Pred každým jedným priechodom sa zastavím a pozriem na všetky strany. Ak vidím, že nikto neodbočuje, až vtedy prechádzam. Ak mi niektorý šofér náhodou dá prednosť, vždy zdvihnem ruku na znak poďakovania. Každý jeden deň sa mi však stáva, že niekoľko áut odbočí z kruhového objazdu bez použitia smerovky, a to aj počas plnej premávky. 

V pondelok ráno, na tom istom kruhovom objazde, sa mi stali hneď dve nepríjemné situácie. Najskôr som prechádzala cez priechod v smere od OBI k Lidlu. Už som mala nohu na ceste, keď šofér z ničoho nič odbočil bez smerovky, silno šliapol na plyn, zahučal a už ho nebolo. Sekunda, a rozflákal by ma na cucky. Nejako som to rozdýchala a pokračovala som v ceste. Chcela som prejsť cez ďalší priechod v smere k benzínke Slovnaft. Pozerala som sa, či prichádzajúce auto odbočuje, alebo nie. Pani šoférka viedla rozhovor so spolujazdcom a očividne si nevšimla, že som vstúpila na priechod, keďže ona nevyhodila žiadnu smerovku. Avšak aj ona vzápätí odbočila a skoro ma zrazila. 

Je toto podľa vás normálne? To sa má naozaj chodec alebo cyklista na priechode cítiť, ako keby mu išlo o život? Nehnevajte sa na mňa, ale ja sa tak cítim na každom jednom priechode. Niekedy počas cesty do práce hrám takú hru a počítam šoférov, ktorí za tú polhodinu nepoužili smerovku pri odbočovaní. Neverili by ste, koľko takých dennodenne vidím.

Neviem, či ste tento list dočítali až sem. Ak áno, asi vám na tom aspoň trochu záleží a ja vám za to ďakujem. Ak ste šofér alebo šoférka, mám teda jeden nápad. Skúste aspoň raz ísť do práce peši, a ak tam zažijete také situácie, aké na priechodoch pre chodcov zažívam ja, verím, že si vstúpite do svedomia a začnete šoférovať pokojnejšie a ohľaduplnejšie. 

Ja som síce nikdy nepatrila medzi agresívnych a arogantných šoférov, ale chôdza peši alebo na bicykli mi priniesla oveľa lepší pohľad na situáciu na cestách. Preto už nikdy silno nešliapem na plyn, keď je v okolí chodec alebo cyklista. Ani sa nikdy nelepím na cyklistov, keď sú na ceste alebo ňou prechádzajú. Verte mi, je to pre nich veľmi nepríjemné.

Posledná vec na záver. Ja viem, že aj medzi chodcami a cyklistami sa nájdu arogantní a nevšímaví ľudia so slúchadlami na ušiach, ktorí vám vojdú do cesty, keď to najmenej čakáte. Ale verte mi, takých veľa nie je. Oveľa viac ľudí chce len pokojne a bezpečne prejsť cez cestu. A starším ľuďom s paličkou, ktorým to trvá o čosi dlhšie, nepomôžete, ak budete na nich škaredo zazerať a nadávať. Sme predsa ľudia, tak sa tak, prosím, k sebe aj správajme.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu