Martinská nemocnica umožňuje pacientom s vývinovými chybami čeľuste a sánky novú liečbu


Foto: Martinská nemocnica umožňuje pacientom s  vývinovými chybami čeľuste a sánky novú liečbu Foto: www.unm.sk

Univerzitná nemocnica Martin (UNM) ponúka pacientom s vývinovými chybami čeľuste a sánky novú liečbu. Spektrum operačných výkonov v nemocnici rozšírili o ortognátnu chirurgiu. Informovala o tom prednostka kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Mária Janíčková.

„Cieľom ortognátnej chirurgie je dosiahnuť normálny zhryz, zlepšiť funkciu tkanív tváre zabezpečujúcich žuvanie, príjem potravy, artikuláciu reči a súčasne zlepšiť vonkajší výzor pacienta,“ vysvetlila Janíčková s tým, že takéto výkony neriešia len problémy funkcie a zhryzu, ale aj problémy s dýchaním a prehĺtaním.

Operačná metóda je podľa nej vhodná pre pacientov s vrodenou vývinovou anomáliou, s deformáciou v ústnej a tvárovo-čeľustnej oblasti, pre pacientov s nadmerne alebo nedostatočne vyvinutou čeľusťou a sánkou. Tiež pre tých, ktorí majú problémy so žuvaním, odhrýzaním potravy alebo trpia syndrómom spánkového apnoe.


Chirurgovia z UNM spolu s kolegami z nemocnice v Olomouci v uplynulých dňoch operovali dvoch pacientov s čeľustno-ortopedickou anomáliou. „Pacient je operovaný cez ústa v celkovej anestézii. Po posunutí kostných častí čeľuste alebo sánky do vopred naplánovanej správnej polohy ich operatér zafixuje pomocou titánových platničiek a skrutiek,“ uviedla Janíčková. 

Na druhý pooperačný deň sa pacientom naložia na horné a dolné zuboradie elastické gumičkové ťahy, ktoré udržujú čeľusť a sánku v novej polohe. Zároveň pacientov obmedzujú v prijímaní potravy, ktorá musí mať tekutú konzistenciu minimálne po dobu troch týždňov. Až potom môžu podľa lekárky prejsť na stravu mäkkej konzistencie.

„Zásadnou podmienkou dobrého hojenia rán v ústach je pravidelná hygiena ústnej dutiny pomocou zubných kefiek, pást a bylinných či dezinfekčných výplachov. Celková doba hojenia je priemerne šesť až osem týždňov,“ upozornila prednostka. Dodala, že tak ako každý zákrok, aj operácia čeľuste nesie so sebou určité riziká. Napriek tomu však prináša benefit pre pacienta zlepšením kvality života po funkčnej aj estetickej stránke.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu