V Hornom Vadičove vyhorela drevenica, pri požiari bola zranená osoba a zasahovalo až 22 hasičov


Foto: V Hornom Vadičove vyhorela drevenica, pri požiari bola zranená osoba a zasahovalo až 22 hasičov Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Pondelok 23. januára bol pre žilinských hasičov mimoriadne rušný. Krátko pred vypuknutím rozsiahleho požiaru haly a skladových objektov v Hornom Hričove, ktorý likvidovali viac než 14 hodín, príslušníci Hasičského a záchranného zboru zo staníc v Žiline zasahovali v obci Horný Vadičov.

Približne o 17:45 hod. popoludní bol na operačné stredisko nahlásený požiar dreveného rodinného domu. Na miesto okamžite vyrazili hasiči zo staníc v Žiline, Kysuckom Novom Meste a tiež príslušníci Záchrannej brigády HaZZ v Žiline. Pomocnú ruku podali aj členovia Dobrovoľného hasičského zboru obce Horný Vadičov.


„Po príchode bolo zistené, že ide o požiar drevenej stavby rodinného domu v rozvinutej fáze horenia. Po vykonaní prieskumu hasiči začali s hasením požiaru z exteriéru a po odstavení objektu od elektrickej energie aj z interiéru budovy,“ uviedol Michal Kypus, hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline.


Ohnisko požiaru sa podarilo lokalizovať krátko pred 19:00 hod., budova bola následne uhasená približne za 2 hodiny. Hasiči museli počas zásahu postupovať opatrne, postupne rozoberať drevené konštrukcie domu a pomocou termokamery vyhľadávať ďalšie skryté ohniská požiaru.

Na mieste zasahovalo spolu 16 profesionálnych hasičov a 6 príslušníkov dobrovoľného hasičského zboru so 7 kusmi techniky. Pri požiari bola zranená jedna osoba, príčina jeho vypuknutia je zatiaľ neznáma.

„Kvôli veľkému zadymeniu hasiči zasahovali s autonómnymi dýchacími prístrojmi. Voda na hasenie sa dopĺňala kyvadlovou dopravou. Pre zistenie príčiny vzniku požiaru bol na miesto privolaný zisťovateľ príčin požiarov,“ doplnil Michal Kypus.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu