V zasneženom teréne sa včera stratila poľská turistka, pátralo po nej 13 slovenských záchranárov aj polícia


Foto: V zasneženom teréne sa včera stratila poľská turistka, pátralo po nej 13 slovenských záchranárov aj polícia Foto: hzs.sk

Horskí záchranári opakovane varujú pred nástrahami zimnej turistiky. Jednou z nich je aj náročnejšia orientácia v teréne spôsobená počasím či zasneženými chodníkmi. O včerajšom pátraní po ďalšej stratenej turistke informovala Horská záchranná služba na svojom oficiálnom webe.

V utorok 24. januára vo večerných hodinách požiadali poľskí kolegovia slovenských horských záchranárov o pomoc s hľadaním poľskej turistky, ktorá zablúdila v pohraničných horách. Na túru sa vybrala medzi Chatou na Hali Miziowej a Chatou na Rysiance, v zasneženom teréne však stratila orientáciu. Keďže nedokázala popísať svoju polohu, poľskí horskí záchranári predpokladali, že mohla prekročiť hranicu a dostať sa na Slovensko.

„Do terénu odišlo 8 profesionálnych a 5 dobrovoľných záchranárov Horskej záchrannej služby z Oblastného strediska Západné Tatry a z Oravskej Polhory. Prepátrali všetky možné trasy postupu stratenej turistky od Mútňanského sedla po modro značený turistický chodník z Limieru na Pilsko, avšak bezúspešne,“ uviedla Horská záchranná služba.

Záchranári na obidvoch stranách hraníc pátraciu akciu prerušili približne o 1:00 hod. ráno nasledujúceho dňa. Počas ich návratu na základne dorazila z Poľska dobrá správa - stratenú ženu našli policajti, ktorí sa taktiež podieľali na pátraní. Turistka bola našťastie živá a záchranári ukončili zásah.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu