Lavína v Malej Fatre strhla dvojicu skialpinistov, o šťastnom konci rozhodla výbava aj kamaráti


Foto: Lavína v Malej Fatre strhla dvojicu skialpinistov, o šťastnom konci rozhodla výbava aj kamaráti Foto: Facebook/Horská záchranná služba

Dvojica skialpinistov dnes 21. januára v popoludňajších hodinách strhla v Malej Fatre lavínu. Obaja napokon túto život ohrozujúcu udalosť, ktorú nahlásili na tiesňovú linku Horskej záchrannej služby (HZS) zvyšní členovia skupiny, našťastie, prežili, a to bez akýchkoľvek zranení.

Oznamovateľka v hovore uvádzala, že k pádu lavíny došlo v oblasti pod Malým Kriváňom, no odhad presného miesta zhoršovala hustá hmla. Záchranári však po vyťažovaní hovoru určili, že sa skupina nachádzala v jednom z juhozápadných žľabov medzi Veľkým Kriváňom a Pekelníkom. 

Skupina siedmych lyžiarov nalyžovala postupne do žľabu. V jednom mieste sa stretli a následne vylyžoval zo skupiny jeden lyžiar do exponovanejšej časti. K udalosti došlo po tom, ako sa za ním pustil druhý lyžiar, ktorý vzápätí odtrhol lavínu. Následkom toho bolo čiastočné zasypanie oboch lyžiarov,“ spresňuje HZS.


Jeden zo skialpinistov mal ostať v čele lavíny, kde bol relatívne v bezpečí, no druhý lyžiar ostal po aktivácii lavínového batohu prisypaný 300 metrov nad kamarátom. Skupina zvyšných piatich lyžiarov okamžite postupovala ku zasypaným a poskytovala im prvotnú pomoc.

Do záchrannej akcie odišli štyria profesionálni a jeden dobrovoľný horský záchranár. Jedna členka zo skupiny utrpela pri pohybe v lavínisku poranenie kolena, ktoré jej na mieste záchranári zafixovali. Skupina následne vyšla v sprievode horských záchranárov zo žľabu,“ dopĺňa HZS s tým, že poranenú ženu transportovali ku lanovke do Snilovského sedla, odkiaľ pokračovali všetci lanovkou do údolia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu