V Žiline vznikol útulok pre mačky, mesto im zabezpečí veterinára, očkovanie aj kastráciu


Foto: V Žiline vznikol útulok pre mačky, mesto im zabezpečí veterinára, očkovanie aj kastráciu Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Povinnosťou miest a obcí je postarať sa o to, aby sa po uliciach netúlali zvieratá bez majiteľa. Mesto Žilina preto už v roku 2011 spísalo zmluvu s útulkom pre psíkov v obci Mojšová Lúčka, kam odvtedy umiestňuje odchytené opustené či túlavé psy.

Do tohto roku boli však psy jedinými zvieratami, o ktoré sa samospráva takýmto spôsobom starala. V januári 2023 však bola otvorená nová karanténna stanica pre odchytené mačky. Zariadenie sa nachádza na ulici Do Stošky v žilinskej mestskej časti Bánová.


„Po túlavých psíkoch, pre ktorých mesto zriadilo útulok už v minulosti, tak nájdu svoj dočasný domov aj opustené pouličné mačky. O odchytené túlavé mačky bude v útulku postarané. Podstúpia celkovú veterinárnu prehliadku, očkovanie i kastráciu. Zranené a choré zvieratá vyšetria a zabezpečia odparazitovanie,“ uviedla hovorkyňa mesta Barbora Zigová.


Zriadenie karanténnej stanice je dobrou správou nielen pre túlavé mačky, ale aj pre všetkých obyvateľov Žiliny. Odchytom a premiestnením zvierat z ulíc sa zníži riziko prenosu niektorých chorôb, ktorými by sa mohli nakaziť aj ľudia. Opustené psy a mačky môžu navyše spôsobiť zranenie domácim zvieratám či samotným Žilinčanom.

Pokiaľ v meste natrafíte na túlavé zviera, kontaktuje Mestskú políciu alebo Mestský úrad v Žiline.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu