Kia Slovakia vyslala vlani do sveta vyše 300-tisíc vozidiel. Po ktorých modeloch bol najväčší dopyt?


Foto: Kia Slovakia vyslala vlani do sveta vyše 300-tisíc vozidiel. Po ktorých modeloch bol najväčší dopyt? Foto: Kia Slovakia s. r. o.

Počet vyrobených vozidiel v závode Kia Slovakia sa vlani po predchádzajúcom roku zvýšil o 1,1 %. Celkovo tak bolo vyrobených 311-tisíc automobilov, z toho viac ako polovicu, 57 %, tvorila piata generácia modelu Sportage. Zostávajúcu časť tvorili štyri karosárske verzie modelu Ceed.

Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom, ktorá je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Corporation v Európe, aj v roku 2022 vyslala automobily do viac ako 80 krajín sveta, a to najmä do Veľkej Británie, Nemecka, Španielska Poľska a Francúzska. Na Slovensku zostalo takmer 7-tisíc automobilov Sportage a Ceed 

Do výrobného portfólia v roku 2022 pribudla plug-in hybridná verzia modelu Sportage.  Približne 30 % u nás vyprodukovaných vozidiel bolo elektrifikovaných – hybridy a plug-in hybridy. V aktuálnom roku budeme pokračovať v investíciách s cieľom zefektívniť výrobu, znižovať spotrebu energií a celkovo zlepšovať našu konkurencieschopnosť,“ uviedol viceprezident divízie Výroba Roman Kraľovanský.


Zdroj: Kia Slovakia s. r. o.

V medziročnom porovnaní vzrástla o 3 % aj výroba motorov spoločnosti Kia Slovakia, z ktorých výrazná väčšina (88 %) boli benzínové agregáty. Polovica hnacích jednotiek bola použitá v automobiloch vyrábaných v Tepličke nad Váhom a do sesterského závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech v Nošoviciach putovalo 47 % motorov.

V roku 2022 Kia investovala na Slovensku viac ako 57 miliónov eur. Počas leta sa uskutočnila generačná obmena 40 robotov na karosárni. Inštalácia siedmych robotov na lakovni priniesla redukciu fyzicky náročnej práce a zvýšenie presnosti. V rámci zabezpečenia presnosti karosérií bol na zvarovni zároveň nainštalovaný nový 3D merací prístroj, ktorý uľahčuje a zrýchľuje proces merania. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu