Krajská knižnica v Žiline vyhlasuje súťaž Kniha Horného Považia, z najúspešnejších titulov vznikne výstava


Foto: Krajská knižnica v Žiline vyhlasuje súťaž Kniha Horného Považia, z najúspešnejších titulov vznikne výstava Foto: ilustračné

Krajská knižnica v Žiline vyhlasuje 17. ročník čitateľskej súťaže Kniha Horného Považia 2022. Cieľom súťaže je predstaviť verejnosti tvorbu a osobnosti autorov textovej či obrazovej časti knihy spätých s regiónom Horného Považia. Do súťaže môžu byť zaradené diela vydané v roku 2022 a bolo im pridelené ISBN. 

Publikácie môže nominovať čitateľská verejnosť, autori, zostavovatelia, redaktori, vydavatelia, kníhkupci či distribútori kníh v termíne od 23. januára do 28. februára 2023. Urobiť tak môžu nominačným listom, ktorý sa dá stiahnuť z internetovej stránky knižnice alebo vyzdvihnúť priamo v knižnici. Následne je potrebné ho doručiť osobne, poštou alebo mailom na adresu knižnice.

„Autori nominovanej publikácie, zostavovatelia, redaktori, vydavatelia, kníhkupci a distribútori kníh jeden výtlačok nominovanej publikácie spolu s nominačným listom doručia osobne alebo poštou na adresu knižnice,“ doplnila Nataša Lajdová z Krajskej knižnice v Žiline.

Hlasovanie bude prebiehať od 1. marca do 15. apríla 2023. O víťaznej knihe rozhodne čitateľská verejnosť prostredníctvom hlasovacích lístkov, ktoré si záujemcovia môžu vyzdvihnúť priamo v knižnici. Verejnosť môže hlasovať aj prostredníctvom online hlasovacieho lístka zverejneného na webstránke knižnice.

Publikácie budú rozdelené do dvoch súťažných kategórií: beletria a odborná literatúra. Na jednom hlasovacom lístku môže hlasujúci udeliť jeden hlas knihe v prvej kategórii a jeden hlas knihe v druhej kategórii. Jednej knihe môže byť udelený len jeden hlas.


Kniha, ktorá získa najviac čitateľských hlasov, získa ocenenie Kniha Horného Považia 2022. Vyhlásenie výsledkov súťaže bude 25. apríla 2023 o 16:00 v Krajskej knižnici v Žiline. Z troch najúspešnejších kníh v každej kategórii a z každého regiónu Žilinského kraja bude zostavená putovná výstava, ktorá sa zastaví v každej regionálnej knižnici v kraji.

Online nominačný list môžete vyplniť na tejto adrese: https://forms.gle/mGv8gspCMT58tcAKA

Termíny putovnej výstavy:

  • Kysucká knižnica v Čadci 29. máj 2023 - 30. jún 2023
  • Liptovská knižnica G. F. Belopotockého  v Liptovskom Mikuláši 10. júl 2023 - 29. júl 2023
  • Oravská knižnica A. Habovštiaka   v Dolnom Kubíne 7. august 2023 - 26. august 2023
  • Turčianska knižnica v Martine 4. september 2023 - 30. september 2023
  • Krajská knižnica v Žiline 9. október 2023 - 31. október 2023



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu