Ohňostroje na Silvestra spôsobili prudký nárast smogu v ovzduší, najviac ho bolo na Liptove


Foto: Ohňostroje na Silvestra spôsobili prudký nárast smogu v ovzduší, najviac ho bolo na Liptove

Mnohé mestá v Žilinskom kraji, ako aj na celom Slovensku, sa na prelome rokov 2022 a 2023 z rôznych dôvodov rozhodli neorganizovať silvestrovský ohňostroj. V ovzduší nad našou krajinou sa však napriek tomu počas novoročnej noci niekoľkonásobne zvýšila koncentrácia smogu.

Slovenský hydrometeorologický ústav upozornil na výrazné zhoršenie kvality vzduchu v priebehu osláv Silvestra. Najznečistenejšie počas takmer celej noci boli pritom okresy Ružomberok a Liptovský Mikuláš. Výnimkou bola prvá hodina nového roku, kedy priemerná koncentrácia smogových častíc s označením PM 2,5 extrémne stúpla na juhu Slovenska.

„Zhoršená kvalita ovzdušia v mestách môže byť veľmi lokálnym javom - pri bezvetrí je v prostredí sídliskovej zástavby možné dosiahnuť skutočne vysoké koncentrácie znečisťujúcich látok,“ vysvetlil Slovenský hydrometeorologický ústav.

Smogovú situáciu zhoršila aj teplotná inverzia, pred ktorou počas Silvestra varovali meteorológovia. Ovzdušie naopak pomáha vyčistiť vietor či zrážky. Najhoršie počasie pre rozptýlenie smogových častíc bolo začiatkom roka v oblasti Považia, ale aj na Gemeri, Spiši či Horehroní.



Za znečistené ovzdušie na Slovensku však nemôže iba pyrotechnika. Na zvyšovaní koncentrácie smogu sa podieľa cestná doprava, priemysel či kúrenie tuhým palivom. Hlavná vykurovacia sezóna aj tento rok prispela k výraznejšej hustote častíc PM 2,5 aj PM 10, ktoré ohrozujú zdravie obyvateľov.

„Zaprajme si preto spoločne so zlepšením medzinárodnej situácie a pevným zdravím aj pokiaľ možno citlivý prístup k prírode a vzduchu, ktorý dýchame. Pri vykurovaní tuhým palivom nám v tom môže pomôcť správne použitie vykurovacích zariadení,“ doplnili meteorológovia.

Priemerná hodinová koncentrácia častíc PM 2,5 v ovzduší nad Slovenskom 1. januára 2023 o 2:00 hod.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu