Umelecké zoskupenie Devany vydalo svoj prvý videoklip, v ktorom prezentuje terchovské ženské piesne


Foto: Umelecké zoskupenie Devany vydalo svoj prvý videoklip, v ktorom prezentuje terchovské ženské piesne Foto: Devany

Terchovské piesne sú unikátnym umeleckým fenoménom, ktorý vďaka nezvyčajnej muzikálnosti a hudobnej predstavivosti preslávil Terchovú nie len na Slovensku, ale i vo svete. Muzika z tejto oblasti sa dodnes nazýva aj nebeská, čo potvrdzuje aj prvý videoklip novovzniknutého umeleckého zoskupenia Devany.

V ňom prezentuje upravené terchovské ženské piesne - trávnice. „Inšpiráciou k tvorbe tohto videoklipu boli samotné autentické  piesne našich predkov z Terchovej, ktoré sme chceli po ich hudobnej úprave a vydaním videoklipu priblížiť dnešnej generácii. Zároveň však našim cieľom bolo zachovať ich starodávne čaro, ktoré z nich plynie,“ priblížili členky skupiny. 

Texty piesní zostali v interpretácií dievčat zo zoskupenia Devany nezmenené, melódia je však z časti preštylizovaná. V nahrávke môžeme okrem ich unikátneho hlasového prejavu počuť i zvuk klavíra či orgánu. O štylizáciu piesní sa postaral umelecký vedúci a zakladateľ skupiny Andrej Dostál. 

Pod nahrávanie, mix a mastering skladieb sa podpísal Jozef Štefanatný zo žilinského nahrávacieho štúdia Melody. Videoklip natáčali v srdci Terchovej na miestach, ktoré súčasne zodpovedajú textom piesní. Medzi tieto lokality patrí vrch Oravcové, Rovne a v neposlednom rade miestny Kostol sv. Cyrila a Metoda.


Novovzniknuté hudobno-spevácke zoskupenie Devany vystupuje v aktuálnej zostave necelý rok. Všetky dievčatá sú však členkami aj iných folklórnych skupín od muzík cez tanečné súbory. „Folklóru sa venujeme od raného detstva a tým sa stal nevyhnutnou súčasťou našich životov,“ doplnili členky zoskupenia. 

Skupina má za sebou už niekoľko vystúpení, medzi tie najväčšie patrí účinkovanie v hlavnom programe Jánošíkových dní či vianočné vystúpenia v Bratislave a v rodnej Terchovej. V blízkej budúcnosti však plánujú účinkovať aj na iných známych festivaloch či podujatiach na Slovensku i v zahraničí. „O nich budeme našich priaznivcov priebežne informovať,“ doplnili Devany. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu