V Žiline žije asi 200 ľudí bez domova, mestskí policajti kontrolujú ich zdravotný stav a nosia im oblečenie


Foto: V Žiline žije asi 200 ľudí bez domova, mestskí policajti kontrolujú ich zdravotný stav a nosia im oblečenie Foto: Vľavo: pixabay.com, vpravo: ilustračné foto

V Žiline sa aktuálne pohybuje približne 200 ľudí bez domova. Príslušníci mestskej polície mnohých poznajú osobne a pravidelne kontrolujú ich zdravotný stav. O prístupe policajtov k osobám, ktoré nemajú vlastný domov, informoval zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina Martin Matejko.

Žilinská mestská polícia nevedie evidenciu ľudí bez domova, ani ich osobných údajov okrem priestupkov, ktorých sa dopustili. Príslušníci útvaru však mnohých občanov bez strechy nad hlavou poznajú osobne a vedia, kde sa zdržiavajú či najčastejšie pohybujú.

„Nakoľko sa jedná o ľudí v nezávidenia hodnej životnej situácii, v ktorej sa nie všetci ocitli vlastným zavinením a ich ,domovom’ je žiaľ ulica, je nutné a ľudské monitorovať aj ich zdravotný stav. V prípade nájdenia ležiacich osôb sa príslušníci mestskej polície pýtajú na zdravotné problémy a v prípade potreby zabezpečia ošetrenie buď zdravotníkmi mestskej polície alebo privolanými zdravotníkmi záchrannej zdravotnej služby,“ vysvetlil Martin Matejko.

Policajti ľuďom bez domova často prinesú oblečenie či hygienické potreby, ktoré z vlastnej iniciatívy vyzbierali medzi kolegami. Okrem toho im odporúčajú rôzne charitatívne zariadenia, nocľahárne či útulky, ktoré by ich mohli prichýliť. Niektorí z týchto občanov sa však rozhodnú zotrvať vo svojich provizórnych príbytkoch alebo na obľúbených miestach. Iní zas nespĺňajú podmienky charitatívnych zariadení, ako napríklad obmedzenie či zákaz požívania alkoholu.


Dôvodom útulne na neprijatie človeka bez domova môže byť aj naplnená kapacita. Mnohí takíto ľudia sa teda trvalo zdržujú na verejných priestranstvách. Príslušníci mestskej polície ich môžu z týchto miest vykázať iba v prípade, ak spáchajú priestupok alebo iným spôsobom narúšajú verejný poriadok.

„Je však potrebné dodať, že obmedzovať pohyb ľudí bez domova na akomkoľvek mieste bez zákonného dôvodu, nie je mestská polícia oprávnená a presúvanie z miesta na miesto, mimo zrak obyvateľov, ktorým prítomnosť ľudí bez domova často prekáža, problematiku nerieši,“ dodal Martin Matejko.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu