Rozbité žilinské zastávky opravia v januári, iný materiál prístreškov by vandalov podľa mesta neodradil


Foto: Rozbité žilinské zastávky opravia v januári, iný materiál prístreškov by vandalov podľa mesta neodradil

V priebehu uplynulých týždňov došlo v rôznych častiach Žiliny k poškodeniu zastávok mestskej hromadnej dopravy. Neznámi vandali rozbili sklenené výplne prístreškov v mestskej časti Závodie a na sídliskách Vlčince a Hliny.

Podľa prvotných informácií mali byť všetky zastávky poškodené počas vianočných sviatkov. Mesto Žilina však ozrejmilo, že vandali navštívili tri z nich už v piatok 16. decembra. Išlo konkrétne o zastávky Hôrecká v smere na Hájik a Závodská v oboch smeroch.


Sklenená výplň ďalších prístreškov na zastávkach Poľná a Sv. Cyrila a Metoda bola rozbitá krátko po Vianociach. Mesto Žilina už požiadalo o opravu poškodených zastávok zmluvného dodávateľa, prístrešky by mali byť opäť zasklené v priebehu januára. Celková výška vniknutej škody bude vyčíslená až po týchto opravách.


„Rozbité sklo z dôvodu bezpečnosti cestujúcich okamžite odstraňujú naši pracovníci a následnú opravu zabezpečuje zmluvný dodávateľ, ktorý pre nás zabezpečuje údržbu a opravy zastávok mestskej hromadnej dopravy v našom vlastníctve,“ uviedla hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Podobné prípady poškodzovania sklených výplní zastávok sa v Žiline opakujú pravidelne. Vedenie mesta však napriek tomu neuvažuje nad výmenou materiálu, z ktorého sú prístrešky vyrobené, za trvácnejší. Vandalov by podľa hovorkyne neodradili ani takéto opatrenia.

„Tento materiál je štandardný a používa sa pri nových zastávkach. Máme aj výplne zastávok z iných materiálov, ide však o staršie používané zastávky (plech, polykarbonát) a taktiež sme zaevidovali ich poškodenie. Vandali si nevyberajú podľa materiálu. Okrem samotnej výplne zastávok sme zaznamenali aj poškodené drevené časti zastávok - konkrétne lavičky,“ vysvetlila Barbora Zigová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu