Poľský turista spadol spolu s lavínou z vrchu v Západných Tatrách, záchranári ho našli živého


Foto: Poľský turista spadol spolu s lavínou z vrchu v Západných Tatrách, záchranári ho našli živého Foto: Horská záchranná služba

Vianočná turistika sa takmer stala osudnou mužovi z Poľska, ktorý spadol spolu s lavínou z jedného z vrchov v Západných Tatrách. O rozsiahlej pátracej akcii so šťastným koncom informovala Horská záchranná služba na svojom oficiálnom webe.

Poľskí horskí záchranári dostali v nedeľu 25. decembra hlásenie o nezvestnom 34-ročnom turistovi, ktorý sa sám vybral na hranice so Slovenskom do oblasti medzi Kasprový vrch a Kondrátovu kopu v Západných Tatrách. Muž mal od poludňajších hodín vypnutý alebo nedostupný mobilný telefón.

Krátko pred večerom požiadala poľská strana o pomoc aj slovenskú Horskú záchrannú službu a Policajný zbor. Predpokladali totiž, že sa turista môže nachádzať v Tichej doline Slovensku. Polícia následne lokalizovala polohu jeho mobilu.

„Po prevedení lokalizácie Prezídiom Policajného zboru SR sa ukázalo, že muž bol zachytený vysielačom okolo obeda na slovenskej strane. V priebehu nasledujúcej hodiny navyše Poliaci uviedli, že ich dron počas pátrania registroval čerstvo padnutú lavínu smerom do Tichej doliny,“ popísala priebeh zásahu Horská záchranná služba.



Na miesto vyznačené GPS lokalizátorom okamžite vyrazili štyria horskí záchranári so služobným psom z oblastného strediska Západné Tatry zároveň so štvoricou príslušníkov Horskej záchrannej služby so psom z Vysokých Tatier. Poľskí záchranári medzitým oblasť prehľadávali zo vzduchu.

Počas toho, ako slovenská horská služba smerovala na miesto spadnutej lavíny, Poliaci objavili osobu sediacu pod lavíniskom, ktorá mala pri sebe svetelný zdroj. Po príchode slovenskí záchranári zistili, že skutočne išlo o nezvestného turistu. Muž utrpel zranenie hlavy a bol dezorientovaný, no napriek tomu ostal pri vedomí.

„Po zateplení a vyšetrení ho záchranári za pomoci snežného skútra transportovali k terénnemu vozidlu Horskej záchrannej služby a previezli do Starého Smokovca, kde ho odovzdali privolanej posádke Rýchlej Záchrannej Pomoci. Muž mal obrovské šťastie, keď pri prechode po hrebeni spadol spod Kondrátovej kopy s doskovou lavínou, ostal na jej povrchu a po dlhom páde vyviazol živý,“ dodala Horská záchranná služba.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu