V Žiline odstránili ďalších 12 nelegálnych reklamných stavieb, nachádzali sa na mestských pozemkoch


Foto: V Žiline odstránili ďalších 12 nelegálnych reklamných stavieb, nachádzali sa na mestských pozemkoch Foto: ilustračné

Mesto Žilina prijalo v septembri tohto roka rozhodnutie, ktorým sa zaviazalo bojovať proti vizuálnemu smogu a začne likvidovať nelegálne reklamné stavby. V priebehu minulého týždňa samospráva demontovala  z verejných priestranstiev ďalších 12 nelegálnych reklamných stavieb, ktoré stáli na pozemkoch mesta.

Reklamné stavby sa nachádzali na Predmestskej ulici, sídlisku Solinky, Vlčince a Hájik. Z týchto miest ich odstránila súkromná spoločnosť, ktorá ich uskladní a zabezpečí ich likvidáciu.

„Plníme tak záväzok o čistejšom verejnom priestore a podnikáme ďalšie kroky v boji s nežiaducim vizuálnym smogom. Už v minulosti mesto masívne demontovalo reklamné stavby popri hlavnom cestnom ťahu na Martin či Kysuce. Následne bol vypracovaný pasport nelegálnych reklamných stavieb. Za posledné roky sa nám podarilo odstrániť na území mesta viacero takýchto stavieb,“ priblížil žilinský primátor Peter Fiabáne.

K eliminácii reklamného smogu prispieva podľa neho i samotné mesto, ktoré si na informovanie verejnosti volí komunikačné prostriedky vizuálne nezaťažujúce verejný priestor.


Mesto má vypracovaný Manuál reklamy Mestskej pamiatkovej rezervácie, ktorý stanovuje základné princípy tvorby nových reklamných zariadení a reklamných stavieb, rovnako i úpravu súčasných nevyhovujúcich reklám.

„Vlastníkom, správcom a nájomcom priestorov v mestskej pamiatkovej rezervácii radí, ako postupovať pri realizácii budúcej reklamy, ponúka inšpirácie a poukazuje na vhodné i nevhodné príklady. Manuál zároveň približuje celý proces povoľovania zo strany dotknutých inštitúcií,“ doplnila hovorkyňa mesta Barbora Zigová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu