Univerzitná nemocnica Martin je tretia najlepšia štátna nemocnica na Slovensku


Foto: Univerzitná nemocnica Martin je tretia najlepšia štátna nemocnica na Slovensku Foto: Univerzitná nemocnica Martin

V aktuálnom rebríčku hodnotenia nemocníc, ktorý každoročne zverejňuje Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), obhájila Univerzitná nemocnica Martin tretie miesto. V kategórii „Štátne univerzitné a fakultné nemocnice“ získala UNM toto umiestnenie už štvrtý rok po sebe. Počas ôsmich ročníkov hodnotenia vypadla z prvej trojky iba dvakrát.

„Tretia priečka je úspechom, máme však ambície zlepšovať sa. Posunúť sa vyššie je výzvou, na ktorej budú musieť participovať všetci zamestnanci UNM. Verím, že naša nemocnica má všetky predpoklady na to, aby dosiahla aj tú najvyššiu métu,“ povedal generálny riaditeľ UNM Dušan Krkoška.

Martinská nemocnica má v rebríčku stabilne nadpriemerné hodnotenie spokojnosti pacientov. „UNM sa podarilo medziročne získať vyššie body za indikátory kvality poskytnutej zdravotnej starostlivosti. Medziročne si napríklad výrazne znížila podiel opakovaných hospitalizácií,“ uviedol analytik INEKO Dušan Zachar.


Ako ďalej doplnil, martinská nemocnica má druhý najvyšší index priemernej medicínsko-ekonomickej náročnosti diagnóz pacientov medzi nemocnicami na Slovensku, čo môže sťažovať dosahovanie lepších hodnôt indikátorov kvality, pretože ťažké hospitalizačné prípady sú prirodzene spojené s väčšími zdravotnými komplikáciami a väčším rizikom úmrtí.

„Za obdobie ostatných štyroch rokov čakávali záchranári s privezeným pacientom na urgentnom príjme v priemere najkratší čas spomedzi univerzitných a fakultných nemocníc práve v Martine,“ dodal Dušan Zachar.

Hodnotenie Nemocnica roka 2022 vychádza z dát rokov 2018 až 2021, tie však výrazne ovplyvnila aj pandémia koronavírusu. Tá sa v roku 2020 negatívne podpísala na plošnom zhoršení úrovne takmer všetkých sledovaných indikátorov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti v slovenských nemocniciach. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu