FOTO: Zimný SWAP sa uskutočnil v nových priestoroch, zvyšné oblečenie pomôže Ukrajincom a ľuďom bez domova


FOTO: Zimný SWAP sa uskutočnil v nových priestoroch, zvyšné oblečenie pomôže Ukrajincom a ľuďom bez domova

Vymieňanie oblečenia, ktoré už ľudia nenosia, no stále ostáva pekné a funkčné, v Žiline funguje už niekoľko rokov. Organizátori SWAP-ov sa snažia takéto podujatia pripraviť v každom ročnom období. Začiatkom decembra sa žilinský SWAP po prvýkrát uskutočnil v priestoroch átria na Poštovej 1. 

Nové miesto pre zimnú výmenu textilu, doplnkov, kníh a hračiek vybrali organizátori z niekoľkých dôvodov. Okrem oživenia podujatia a vítanej zmeny bolo átrium na Poštovej vhodnejšie najmä vďaka svojej priestrannosti. Zimné oblečenie je totiž často objemné a nemuselo by sa zmestiť do interiéru Smer Klubu 77, kde sa konalo niekoľko predošlých SWAP-ov.

„Ľudia sú zatiaľ veľmi spokojní, že sme sa presunuli do týchto priestorov. Je tu príjemné prostredie, výborná lokalita a priestory sú úžasné. Výhodou je aj výborné parkovanie, navyše je to tu dostupné pre obyvateľov najväčšieho sídliska v Žiline. Som veľmi rád, že aj ľuďom sa tu páči,“ opísal atmosféru na mieste jeden z hlavných organizátorov podujatia Marián.


Hoci sa spočiatku obával, aby sa na veľkej ploche stojany s oblečením opticky nestrácali, jeho obavy sa po spustení SWAP-u rozplynuli. Ten oficiálne začal v nedeľu 4. decembra o 13:00 hod. a skončil o 18:00 hod., pričom sa ho zúčastnilo približne 200 ľudí. Nové veci na výmenu pribúdali počas prvých štyroch hodín.

Galéria: 22 fotiek

Keď prídete na SWAP hneď po jeho spustení, väčšinou sa nemusíte obávať, že nájdete len prázdne stojany na šaty. Organizátori podujatia totiž spolupracujú s osobami, ktoré dokážu zabezpečiť väčšie množstvo dobrého oblečenia či hračiek. Tie ešte pred príchodom prvých návštevníkov podujatia čiastočne zaplnia vešiaky a úložné priestory.

„Väčšinou máme skupinky ľudí, ktorí nám takto dávajú oblečenie vo väčšom množstve. Keby sa nám stalo, že tieto veci pred začiatkom SWAP-u nemáme, tak by sme uverejnili na Facebooku výzvu, aby nám ľudia niečo priniesli,“ povedal Marián.

Každý mohol priniesť maximálne 10 kusov vypratého oblečenia, ktoré by pokojne daroval aj svojej najlepšej kamarátke či priateľovi. Návštevníci podujatia spolu za jeden deň doniesli 613 kilogramov šatstva a domov si zobrali 322, 5 kilogramov.

Zvyšné dobré oblečenie bolo zabalené do vriec vyrobených zo starých prikrývok a darované tým, ktorí ho potrebujú najviac. Jedno veľké vrece textilu vytriedili dobrovoľníci už pri vstupe na SWAP. Išlo predovšetkým o staré zimné bundy či zateplené nohavice, ktoré nemuseli vyzerať najlepšie, no stále dokázali zahriať. Takéto oblečenie následne putovalo do rúk Klubu pomoci, ktorý pomáha ľuďom bez domova.


Galéria: 22 fotiek

„Nechcem tým vyzývať ľudí, aby nosili práve takéto veci. Hlavnou myšlienkou SWAP-u je stále vymeniť si medzi sebou pekné a dobré oblečenie, ktoré by ľudia dali aj svojim najlepším priateľom alebo rodine. Tentokrát však vieme využiť aj veci, ktoré nie sú úplne nové alebo v najlepšom stave, na zimu pre ľudí v núdzi a na uliciach,“ vysvetlil Marián.

Približne sedem ďalších vriec oblečenia bolo rozdelených medzi ukrajinský kemp na Poštovej a komunitný dom pre utečencov z Ukrajiny pri divadle. Všetok dobrý textil teda zostal v Žiline, kde bude ďalej využitý.

Spestrením programu zimného SWAP-u bola aj diskusia so zakladateľkou občianskeho združenia Spoločne, pani Helenkou z Kysuckého Nového Mesta. Spoločne s ďalšími ľuďmi s dobrým srdcom pomáhajú ľuďom v núdzi na celom Slovensku. Účastníci podujatia si mohli vypočuť jej rozprávanie o združení a položiť jej akékoľvek otázky.

Galéria: 22 fotiek

Rôzne prednášky a hostia sú súčasťou SWAP-ov pomerne pravidelne. V minulosti sa návštevníkom podujatí prišli odprezentovať napríklad organizátori SWAP-ov z iných miest, charitatívne organizácie, občianske združenia, ale napríklad aj spoločnosť Be Lenka, ktorá vyrába barefoot obuv.

„Väčšinou sa snažíme spolupracovať s takými ľuďmi a organizáciami, ktoré robia niečo ekologické. Mali sme tu aj dievča, ktoré vyrába hračky zo starého textilu. Vysvetlila nám, ako recykluje oblečenie a látky, ktoré už nikto nenosí, a vyrába z nich niečo nové,“ priblížil Marián.

Priestory na SWAP poskytla zdarma spoločnosť Reinoo. Honorár za organizovanie akcie nedostáva ani Marián s tímom. Vstupné vo výške 3 eurá na osobu je využité na pokrytie organizačných nákladov. Pred decembrovým SWAP-om bolo napríklad potrebné zakúpiť osem nových stojanov na oblečenie. Prostriedky, ktoré po podujatiach zvýšia, sú rovnako ako zostávajúci textil v dobrom stave použité na pomoc tým, ktorí to najväčšmi potrebujú. Niekedy si organizátori časť peňazí nechajú v zálohe na ďalšie podujatie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu