Žilinská župa dokončila výstavbu ďalšieho úseku Vážskej cyklotrasy, spája Budatínsky hrad s hradom Strečno


Foto: Žilinská župa dokončila výstavbu ďalšieho úseku Vážskej cyklotrasy, spája Budatínsky hrad s hradom Strečno

Žilinský samosprávny kraj dokončil výstavbu ďalšieho úseku Vážskej cyklotrasy v obci Strečno. Novopostavený úsek cyklotrasy, ktorý zabezpečí prepojenie Budatínskeho hradu s hradom Strečno už v týchto dňoch slúži verejnosti. 

Celková dĺžka novej trasy má 2200 metrov a jej výstavba stála župu viac než 266-tisíc eur. Stavba bola financovaná z projektu cezhraničnej spolupráce ŽSK, ktorý nesie názov „Zvýšení přístupnosti a bezpečnosti ke kulturním památkám v česko-slovenském pohraničí“. 

Stavebné práce začali už v priebehu mája tohto roka. Zhotoviteľom bola spoločnosť Metrostav DS. V rámci projektu dôjde aj k rekonštrukcii lávky pre peších a cyklistov zo Strečna do Nezbudskej Lúčky ponad rieku Váh, ktorú financuje obec Strečno.


„Lokalita ponúka veľa lákadiel, či už ide o Strečno ako východiskového bodu pre cyklodopravu, cykloturistiku aj pešiu turistiku. Aj z tohto dôvodu vnímame dokončenie tohto úseku Vážskej cyklotrasy za podstatné a prínosné aj z hľadiska turizmu a cestovného ruchu,“ informuje Peter Mráz z odboru dopravy ŽSK.  

Vďaka projektu sa župa opäť priblížila o kúsok bližšie k vízii Vážskej cyklodopravnej trasy, ktorá je pozitívnym krokom aj z hľadiska posilnenia mobility. S tým súvisí aj podpora a rozvoj turizmu, športu a kultúrneho vyžitia pre všetkých občanov a návštevníkov kraja.

Cieľom ŽSK je vybudovať v programovom období 2021 – 2027 čo najväčšiu dĺžku Vážskej cyklotrasy a pomáhať v procese prípravy regionálnych cyklotrás. Medzi ďalšie úseky Vážskej cyklotrasy, ktoré župa projekčne pripravuje patria:

  • Hranica krajov ŽSK/TSK – Bytča
  • Nezbudská Lúčka - Lipovec – Krpeľany
  • Ružomberok – Turík
  • Liptovský Mikuláš – Liptovský Hrádok


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu