Mladíka obvineného z držania kratomu hľadá český predajca tejto látky, chce mu pomôcť s nákladmi na právnika


Foto: Mladíka obvineného z držania kratomu hľadá český predajca tejto látky, chce mu pomôcť s nákladmi na právnika Foto: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Začiatkom decembra kriminalisti obvinili 23-ročného muža z okresu Čadca zo zločinu nedovolená výroba omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi. Pri domovej prehliadke, ktorú vykonali v súčinnosti s Vojenskou políciou mu totiž zaistili drogu nazývanú kratom v množstve, ktoré odpovedá najmenej 841 jednorázovým dávkam. 

Medializovaný prípad sa dostal až k českému predajcovi tejto látky, ktorý sa rozhodol mladíkovi pomôcť s pokrytím nákladov za právne služby, aby jeho trest bol čo najnižší. V Česku je totiž táto látka legálna a dá sa bežne kúpiť, napríklad aj v automate na ulici. Pomoc chce realizovať formou finančnej zbierky, kde budú môcť mladíkovi prispieť všetci, ktorí s jeho obvinením nesúhlasia. 

„Zbierku chceme vytvoriť preto, lebo nesúhlasíme s tým, aby bol ktokoľvek za kratom stíhaný alebo väznený. Chceme mu pomôcť zaplatiť kvalitnú právnu pomoc a pokúsiť sa o to, aby bol bez trestu,“ uviedol predajca kratomu Daniel Katanik. Podľa neho obvinenie mladého muža poukazuje na omnoho väčší problém. Ten podľa neho spočíva v nezáujme slovenských politikov vytvoriť právny rámec pre reguláciu tejto látky. 

Kratom bol do 9. decembra 2021 voľne predajnou látkou aj na Slovensku. Od tohto dňa ju však na návrh Ministerstva vnútra SR zaradili do I. skupiny psychotropných látok a teda je považovaná za drogu. V tom čase sa aj mnoho slovenských predajcov tejto látky snažilo verejnosť presvedčiť o tom, že kratom nepredstavuje žiadne riziko pre verejné zdravie. 

Dnes je však zákon jasne daný a mladý muž si po ukončení vyšetrovania bude musieť vypočuť rozhodnutie o vine a treste. „Pri určovaní druhu a výmery trestu súd obligatórne prihliada na všetky poľahčujúce okolnosti, napríklad že obvinený ešte nebol trestne stíhaný, obvinený napomáhal s objasnením skutku, obvinený sa priznal a skutok úprimne oľutoval… ale aj prípadné priťažujúce okolnosti,“ uviedol advokát JUDr. Marek Belka. Podľa jeho slov by právnik mohol mladíkovi v trestnom konaní pomôcť, no šanca na to, že odíde bez trestu je minimálna. 

Iniciátor finančnej zbierky pre obvineného muža však narazil ešte na jeden problém - nepozná jeho totožnosť, a preto nevie, komu má finančný obnos peňazí odovzdať. Preto chce aj touto formou vyzvať mladíka, aby ho kontaktoval na e-mailovej adrese info@realkratom.cz, prípadne napísal mail našej redakcii. Zbierka bude oficiálne spustená potom, ako sa podarí zistiť totožnosť obvineného muža.


 

Čo je to kratom?

Kratom, po latinsky Mitragyna speciosa, je tropický strom z čeľade kávovníkovitých. Jeho domovom sú Thajsko, Mjanmarsko, Malajzia a ďalšie krajiny južnej Ázie. Listy alebo výťažky z listov sa používajú ako stimulant či sedatívum. Obsahuje aktívnu zložku alkaloidov mitragynin a 7-hydroxymitragynin s potenciálnymi analgetickými, protizápalovými alebo svalovo-relaxačnými účinkami, na druhej strane však môžu mať aj návykové vlastnosti. To je jeden z hlavných dôvodov, pre ktorý užívanie tejto látky vzbudzuje u odbornej verejnosti obavy. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu