Čerstvý sneh v Tatrách predstavuje lavínové riziko. Horskí záchranári vyzývajú na zváženie aktivít


Foto: Čerstvý sneh v Tatrách predstavuje lavínové riziko. Horskí záchranári vyzývajú na zváženie aktivít Foto: Ilustračné/pixabay.com

Snehová nádielka, ktorá dorazila na Slovensko v noci zo soboty 10. decembra na nedeľu 11. decembra výrazne zasiahla aj najvyššie polohy Západných a Vysokých Tatier, kde napadlo 15 – 20 cm nového snehu. Horská záchranná služba (HZS) preto upozorňuje návštevníkov horských oblastí, aby zvážili svoje aktivity.

Nový sneh napadol počas silného vetra, preto sú hlavnými lavínovým problémami nový sneh a vetrom previaty sneh. Na hrebeňoch sa očakáva vytváranie prevejov,“ vysvetľuje riziká HZS a dopĺňa, že v strmých žľaboch a miestach s väčšou výškou snehovej pokrývky je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení uvoľnenie lavíny.

Horská záchranná služba týmto upozorňuje návštevníkov, aby vzhľadom na aktuálne podmienky v jednotlivých pohoriach, zvážili svoje aktivity vo vysokohorskom teréne, zbytočne neriskovali a vyhýbali sa miestam so zvýšeným lavínovým nebezpečenstvom,“ apeluje HZS s tým, že v súčasnosti je tendencia lavínového nebezpečenstva zotrvalá.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu