FOTO: Vďaka projektu Interreg DANOVA je pre zrakovo postihnuté osoby orientácia na Letisku Žilina jednoduchšia


FOTO: Vďaka projektu Interreg DANOVA je pre zrakovo postihnuté osoby orientácia na Letisku Žilina jednoduchšia
Galéria: 12 fotiek

Letisko Žilina sa v júli 2021 stalo partnerom v projekte Interreg DANOVA, ktorý bol slávnostne ukončený dnes 14. decembra vo Viedni. Vďaka nemu sú vybrané letiská, prístavy, vlakové a autobusové stanice 9 európskych krajín obohatené o lepšiu prístupnosť pre nevidiacich a slabozrakých cestujúcich. 

Projekt sa realizuje s celkovým rozpočtom 2 192 546,66 eur. Spája partnerov, ktorí majú motiváciu spolupracovať na sprístupňovaní v oblasti dopravy,“ uvádza sa v samotnom projekte financovanom z fondov ERDF, teda z Európskych fondov regionálneho rozvoja.

Konzorcium je zložené zo 14 partnerov na čele s letiskom Dubrovník v Chorvátsku. Jediným slovenským účastníkom projektu je Letisko Žilina, ktoré je zároveň prvým slovenským letiskom plne pripraveným pre pasažierov so zrakovým postihnutým.

V globále sa do vylepšenia služieb zapojili spoločnosti dopravnej infraštruktúry, vysokoškolské a výskumné inštitúcie, zástupcovia miestnych úradov a združení zastupujúcich nevidiacich a slabozrakých ľudí. Inak to nebolo ani v našej krajine, kde Letisko Žilina pri implementácii úzko spolupracovalo s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS).

Počas troch projektových stretnutí, ÚNSS, najmä Oddelenie prevencie architektonických a dopravných bariér, poskytlo letisku cenné rady a usmernenia ako realizovať implementáciu projektu tak, aby bola pre nevidiacich v danom regióne naozaj prínosná,“ uviedol koordinátor projektu za Letiska Žilina Andrej Pukač.



Priebeh celého projektu bol rozdelený do troch okruhov. Prvý krok k zlepšeniu prístupnosti predstavovalo objavenie riešení a príkladov najlepších postupov, ktoré bolo potrebné prispôsobiť miestnej úrovni. Druhý krok navrhoval nový koncept dopravného systému plne prístupného pre nevidiacich či slabozrakých a finálny okruh sa sústreďoval na zaškolenie personálu.

Samotná implementácia projektu prebehla na žilinskom letisku v dvoch častiach. Prvú etapu predstavovala úprava infraštruktúry a vybavenia. V priestoroch tak pribudli vnútorné a vonkajšie vodiace línie, označenia dverí a bodov záujmu Braillovým písmom, reliéfna hmatová mapa s Braillovým popisom aj dva zvukovo-orientačné majáky ZOM03S.

Nápomocnosťou za vybavením letiska však nezaostáva ani miestny personál, ktorý bol v druhej časti implementácie zaškolený ÚNSS. Prevádzkoví zamestnanci sa tak naučili ako spolupracovať so zrakovo postihnutými pasažiermi, čím výrazne zlepšia komfort pri ich cestovaní. Zmenou prešlo v druhom kroku aj webové sídlo letiska, ktoré sa prispôsobilo nálezom vykonaného auditu prístupnosti.

Celkové náklady na realizáciu dosiahli 38 496,00 €, z ktorých sa 90% hradilo z fondov ERDF. Letisko Žilina verí, že účasťou v tomto projekte bude vzorom pre ostatné letiská či vlakové a autobusové stanice v regióne a že otvorí otázku prístupnosti dopravnej infraštruktúry pre nevidiacich a slabozrakých pasažierov,“ uzavrel Pukač.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu