S vozidlami so zeleným predným brzdovým svetlom sa stretnú aj obyvatelia Čadce, kde tento nápad vznikol


Foto: S vozidlami so zeleným predným brzdovým svetlom sa stretnú aj obyvatelia Čadce, kde tento nápad vznikol Foto: Facebook/Mesto Čadca

K testovaniu slovenskej novinky, ktorá má potenciál zvýšiť bezpečnosť cestnej dopravy v celej Európe, sa pridalo aj mesto Čadca. Predné brzdové svetlá v zelenej farbe môžete preto vidieť napríklad aj na vozidlách mestskej polície.

Myšlienka projektu pochádza od spoločnosti LUMACO, ktorá sídli práve v Čadci. Na Slovensku aktuálne prebieha testovanie zelených svetiel, ktoré pomôžu predovšetkým chodcom zistiť, či vozidlo skutočne spomaľuje a oni môžu bezpečne prejsť cez cestu.

„Nápad slovenskej spoločnosti z Čadce, ktorá si nechala patentovať štvrté brzdové svetlo zelenej farby namontované v prednej časti auta, má slúžiť ako jednoduchá komunikačná pomôcka predovšetkým pre spomínaných chodcov, ale tiež cyklistov a ostatných účastníkov cestnej premávky,“ uvádza na svojom webe mesto Čadca.


Testovanie na Slovenských cestách vedie Žilinská univerzita v Žiline, ktorá spolupracuje s ďalšími mestami. Do projektu je celkovo zapojených asi 3-tisíc vozidiel, vrátane kamiónov, osobných automobilov, dodávok, autobusov či dokonca traktorov a iných mechanizmov.

„Vozidlá budú premávať po mestách Partizánske, Trenčín, Prievidza, Žilina a Čadca. Obyvatelia týchto miest tak budú môcť sami posúdiť efektivitu zavedenia predného brzdového svetla a jeho dopad na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky,“ doplnilo mesto Čadca.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu