Takmer 14 % motoristov už šoférovalo pod vplyvom alkoholu, do decembra spôsobili viac než 1300 nehôd


Foto: Takmer 14 % motoristov už šoférovalo pod vplyvom alkoholu, do decembra spôsobili viac než 1300 nehôd Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Od januára do konca novembra tohto roku polícia evidovala na slovenských cestách viac ako 11-tisíc dopravných nehôd. Takmer 12 percent z nich (1 316 prípadov) zapríčinili opití vodiči. Počas rovnakého obdobia bolo požitie alkoholu pred jazdou zaznamenané až u 16 488 vodičov motorových a nemotorových vozidiel.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky v spolupráci so Slovenskou asociáciou palivového priemyslu a obchodu kvôli tejto alarmujúcej štatistike spustilo informačnú kampaň. Prostredníctvom príspevkov na sociálnych sieťach a letákov na čerpacích staniciach apelujú na vodičov, aby šoférovali bezpečne a zodpovedne. Ku kampani sa v najbližších týždňoch pridá aj sieť kín Cinemax.

„Dôsledky nehody na zastávke Zochova v Bratislave sú pre celú spoločnosť traumatizujúce a je nemysliteľné, aby sa to opakovalo. Alkohol síce dodáva sebadôveru, zároveň ale spomaľuje zmyslové a motorické reakcie a jazda pod jeho vplyvom je nebezpečná, ako pre opitého vodiča, tak pre jeho okolie,“ zdôraznil minister vnútra Roman Mikulec.


Pokiaľ je vodič zastavený policajnou hliadkou, prípadne spôsobí nehodu, a polícia zistí, že pred jazdou požil alkohol, hrozia mu rôzne tresty. Najmiernejším z nich je pokuta či zákaz viesť motorové vozidlá, nezodpovedný šofér sa však môže dostať až do väzenia.


„Mnohí šoféri zabúdajú na zostatkový alkohol. Ten je nebezpečný, pretože človek sa síce cíti triezvo, ale jeho sústredenie a rýchlosť reakcie sú oslabené. Na vstrebanie alkoholu vplývajú mnohé faktory a takzvané alkohol kalkulačky nie sú vždy spoľahlivým ukazovateľom hladiny alkoholu v krvi. Vhodné je napríklad použiť alkohol tester, alebo radšej využiť verejnú dopravu a službu taxíkov,“ upozorňuje tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

Podľa prieskumu agentúry AKO pre televíziu JOJ viac než 6 percent opýtaných občanov priznalo, že opakovane šoférovali pod vplyvom alkoholu. Ďalších 7,6 percent respondentov uviedlo, že si sadli za volant po požití alkoholických nápojov v situácii, ktorú považovali za kritickú.

„V mesiaci december prebieha dopravná akcia polície s názvom Advent po celom Slovensku a bude prebiehať aj počas vianočných sviatkov. Apelujeme na vodičov, aby po požití alkoholických nápojov nielen v období Vianoc ale počas celého roka, nešoférovali,“ uviedol tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu