Snímka medveďa v chumelici očarila porotu, učiteľ z Liptova postupuje do medzinárodnej súťaže


Foto: Snímka medveďa v chumelici očarila porotu, učiteľ z Liptova postupuje do medzinárodnej súťaže Foto: František Bohunčák

Pedagóg zo Strednej odbornej školy lesníckej a drevárskej Jozefa Dekreta Matejovie v Liptovskom Hrádku František Bohunčák uspel v súťaži Objavuj les, objavuj PEFC 2022, kde obsadil druhé miesto, a tak v rámci prvej pätice postupuje do medzinárodného kola súťaže Experience Forests, Experience PEFC.

Bohunčák sa do súťaže zapojil s unikátnou fotografiou nazvanou „Medveď v liptovskej chumelici“. „Kombinácia snehovej chumelice a medveďa je mimoriadne vzácna. Je len veľmi málo fotiek, ktoré niečo také zachytávajú, navyše v takej kvalite,“ uviedol člen poroty Dominik Belica, ktorý fotografiu považuje za najlepšiu, akú z divokej prírody tento rok videl. 

Ocenený záber sa podľa slov samotného fotografa podarilo zachytiť v prvý aprílový deň. „Po hodine čakania si ma na 30 metrov prišla pozrieť návšteva v podaní čerstvo prebudeného spáča, ktorý celkom ochotne spolupracoval a užíval si rozmary počasia,“ opísal zákulisie fotografie Bohunčák v príspevku na sociálnej sieti.

Do súťaže sa zapojili fotografi s celkovo 362 snímkami. Jej vyhlasovateľom je nezisková organizácie Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) so sídlom v Ženeve, ktorá spomedzi finalistov napokon zverejní vo svojom kalendári na rok 2023 dvanásť najlepších fotografií.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu