Zachytávajú mestá, stavby aj podujatia na úžasných záberoch, Michal a Jakub lietajú s dronmi už 7 rokov


Foto: Zachytávajú mestá, stavby aj podujatia na úžasných záberoch, Michal a Jakub lietajú s dronmi už 7 rokov
Galéria: 13 fotiek

Panoramatické zábery z výšky dokážu uchvátiť nejedného diváka. Vďaka moderným technológiám ich dnes nemusíme vyhotovovať ako kedysi iba za pomoci lietadiel, ale oveľa jednoduchšie dronmi. Neustále napredujúci vývoj v tejto oblasti nám umožňuje vidieť prírodu, mestá, stavby či rôzne akcie a podujatia z iných uhlov. 

Vyhotovovanie kvalitných leteckých záberov za pomoci dronov však nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Okrem toho, že si vyžaduje hodiny praktických skúseností, potrebné sú aj teoretické vedomosti a rôzne povolenia. 

Bežnému človeku stačí, ak si v obchode zakúpi malý dron s kamerou a vzlietne do výšky, aby zachytil okolitú krajinu. Náročnosť sa ale mení so spôsobom využitia záberov. Pre komerčné účely či monitorovanie sú nároky na pravidlá aj potrebné znalosti o čosi prísnejšie. Rovnako je to aj s finančnou náročnosťou.

V prvom rade však musí práca s dronmi človeka baviť. O tom, aké výsledky sa dajú dosiahnuť, pokiaľ je práca koníčkom, vás presvedčia dvaja kamaráti z Rajca. Tí sa už sedem rokov zaoberajú leteckými zábermi a lietaním s dronmi pod značkou DronovéZábery.sk.


Ing. Michal Bajzík absolvoval štúdium na Žilinskej univerzite v Žiline, pričom jeho diplomová práca bola zameraná na tému  Manažérskych aspektov aplikácie dronov v krízovom manažmente v Slovenskej republike. Jeho kamarát a spoločník Jakub Hnáth ešte na rovnakej univerzite stále študuje.

Nadšenie z tejto oblasti kamarátov postupne priviedlo až k podnikaniu. V začiatkoch zničili niekoľko dronov, až dokým sa im nepodarilo získať praktické skúsenosti a naučiť sa lietať vo všetkých situáciách. Dnes pracujú pre menšie aj veľké firmy, ktorým vytvárajú dych berúce zábery z výšok.

Lietať po Slovensku s kamerami začali ešte v roku 2014, profesionálne vytvárajú snímky a videá od roku 2021. Svoju prácu nevykonávajú len tak, ale na všetky činnosti majú potrebné povolenia, licencie a sú držiteľmi PVLP (povolenie pre výkon leteckých prác).


Tím mladých pilotov si dokáže hravo poradiť s reklamnými zábermi aj vizuálnymi inšpekciami. O ich služby javia záujem realitné kancelárie, developeri, architekti a taktiež samosprávy. 

„Ľudia nás môžu pravidelne vidieť lietať v Žilinskom kraji, menej pravidelne v Bratislavskom. Všetky zábery profesionálne upravujeme (strih, colorgrading, licencovaná hudba, 3D animácie..). Naším cieľom je pomocou dronovej techniky pomáhať zákazníkom pri plnení ich vízií v rôznych odvetviach a tým zvyšovať kvalitu ich záujmov,“ hovorí Michal Bajzík

Piloti v blízkej budúcnosti plánujú rozšírenie svojich služieb a využitie dronov v ďalších sektoroch. Viac o ich práci sa dozviete na stránke www.dronovezabery.sk alebo na sociálnych sieťach.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR dronovezabery.sk