Blížia sa posledné termíny na poslanie zásielok Slovenskou poštou, aby stihli byť doručené do Vianoc


Foto:  Blížia sa posledné termíny na poslanie zásielok Slovenskou poštou, aby stihli byť doručené do Vianoc Foto: ilustračné

Slovenská pošta už tradične v predvianočnom období zaznamenáva zvýšený záujem o poštové služby, či už posielanie listových zásielok alebo balíkov. Denne príjme pred Vianocami okolo 100-tisíc balíkových zásielok.

Podiel na tom má aj nákup tovarov na internete, posielanie darčekov prostredníctvom pošty, ale aj stále pretrvávajúca tradícia Slovákov zasielania vianočných pozdravov. Pošta preto zákazníkom odporúča, aby si posielanie zásielok nenechávali na poslednú chvíľu.

„Zákazníkom zároveň odporúčame, aby uviedli mobilné číslo adresáta zásielky, aby mohol byť vopred informovaný o doručení zásielky. Zásielku môže sledovať aj v mobilnej aplikácii,“ doplnila hovorkyňa Slovenskej Pošty Iveta Dorčáková.


Ideálnym spôsobom pre doručenie zásielky sú BalíkoBOXy, pretože sú dostupné 24 hodín 7 dní v týždni a zákazník si môže kedykoľvek a bezkontaktne podľa svojich možností vybrať zásielku samostatne bez čakania. Aktuálne má Slovenská pošta 155 BalíkoBOXov po celom Slovensku.

Prehľad termínov na poslanie zásielok, aby stihli byť doručené do Vianoc:

  • 15. december 2022 - odporúčaný posledný termín pre poslanie balíka do zahraničia v rámci Európskej únie
  • 16. december 2022 - odporúčaný posledný termín pre poslanie pohľadnice alebo listu do zahraničia v rámci Európskej únie
  • 19. december 2022 - odporúčaný posledný termín pre poslanie pohľadnice či listu 2. triedy v rámci Slovenska
  • 20. december 2022 - odporúčaný posledný termín pre poslanie pohľadnice či listu 1. triedy, alebo balíkovej zásielky v rámci Slovenska

Zásielky do zámorských krajín a európskych krajín mimo EÚ Slovenská pošta odporúča podať vo väčšom predstihu, pričom pri zásielkach, ktoré obsahujú tovar treba počítať s dlhšou dobou colného prerokovania v krajine určenia ako obvykle. 

V prípade, ak chcú zákazníci posielať zásielky zo zahraničia, odporúčame im aj vzhľadom na povinnosť colnej kontroly, doručiť zásielky na Slovensko minimálne 7 - 8 pracovných dní pred Štedrým dňom. Pokiaľ ide o listové zásielky, odporúčame doručiť ich minimálne 5 - 6 pracovných dní pred Štedrým dňom, podľa toho, či ide o dokumentáciu alebo tovar.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu