Sirotár v Žiline sa v stredu rozsvietil na červeno za všetkých, ktorí trpia kvôli svojmu vierovyznaniu


Foto: Sirotár v Žiline sa v stredu rozsvietil na červeno za všetkých, ktorí trpia kvôli svojmu vierovyznaniu

Kampaň nadácie ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá bojuje proti porušovaniu náboženskej slobody vo svete, sa rozhodli podporiť aj Žilinskí kapucíni. V stredu 23. novembra červené svetlo zahalilo ich kostol Obrátenia sv. Pavla, ktorý je medzi Žilinčanmi známy ako Sirotár.

Slovensko sa do celosvetovej kampane zapojilo už po štvrtýkrát. Jej cieľom je poukázať na to, že náboženská sloboda je porušovaná vo veľkom množstve krajín, predovšetkým tretieho sveta. Najutláčanejšou skupinou pritom majú byť podľa Lucie Froncovej z ACN práve kresťania, ktorí sú v niektorých oblastiach dokonca unášaní či vraždení.

V utorok 22. novembra sa nadácia dozvedela o zmiznutí svojho spolupracovníka, nemeckého kňaza a misionára, Hansa-Joachima Lohreho, ktorý sa nachádzal v Mali. Farba krvi ako symbol mučeníctva má na Červenú stredu pripomínať všetkých, ktorí trpia pre svoje vierovyznanie.

„Vo svete, kde sa rozličné formy modernej tyranie snažia potlačiť náboženskú slobodu, alebo ju zredukovať do subkultúry bez práva vysloviť verejne svoj názor, či využívajú náboženstvo ako zámienku pre nenávisť a brutalitu, je nevyhnutne potrebné, aby ľudia rozličných náboženských tradícií spojili svoje hlasy pri volaní po pokoji, tolerancii a rešpektovaní dôstojnosti a práva iných,“ povedal Pápež František.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu